Hälsoinformationen ökar familjers välmående i Kenya

Tatu Blomqvist
Tatu Blomqvist
Tatu Blomqvist

Flera graviditeter efter varandra tar på kvinnornas krafter och männen har svårigheter med att försörja sina familjer. Hälsoinformationen som Röda Korset sprider hjälper familjerna att förbereda sig för hälsorisker i de fattiga byarna i norra Kenya.

Barn är olika. Trebarnsmamman Saadia Malata 28 har märkt detta. Hennes minsta 2-åriga Musa är häpnadsväckande frisk och nöjd i jämförelse med de två äldsta barnen som är ofta sjuka.

Malatas två första barn föddes hemma. Som 15-årig tonåring vid förlossningen av sitt första barn förlorade hon så mycket blod att hon var nära att dö. Enligt traditionen matade Malata sina bebisar med saltat vattnet i stället för att amma och barnen var inte på hälsogranskning i rådgivningsbyrån.

– Jag visste ingenting om sjukhus eller rådgivningsbyråer, minns Malata

Med amning växte ett friskt småbarn

Med Musa har Saadia Malata gjort allt annorlunda. Barnet föddes i hälsostationen i hembyn och har fått vaccinationer mot Calmette, mässling och polio. Mamman ammade sin bebis sex månader och efteråt också ibland.

Ändringen beror på hälsoinformationen som Malata har fått från Janet Muama, frivillig vid Röda Korset i Kenya. Muama besöker Saadia Malata och 19 andra mammor i sina hem en gång per månad och berättar om hälsosam näring, hygien, amningens viktighet och hälsostationers tjänster. Därutöver informerar hon kvinnorna om fördelar med preventivmedel.

Muama arbetar med Finlands Röda Kors och Kenyas Röda Kors gemensamma treåriga hälsoprojekt vars syfte är att förhindra mammors och barns hälsorisker i det fattiga området i norra-Tana. Områdets hälsosituation är dyster. Upp till 88 barn av tusen dör innan de fyller fem på grund av undernäring eller sjukdomar. Bara under 10 procent av kvinnorna använder preventivmedel.

Röda Korset har utbildat hundra lokala frivilliga som hälso-och näringsrådgivare som reser runt i byarna och informerar kvinnorna hur de bättre kan förbereda sig för hälsoriskerna. Projektet förverkligas med stöd av Europeiska Unionen.

Traditioner förändras långsamt

Arbetet kräver tålamod och långsiktighet av frivilliga eftersom det tar tid att lära sig nya sätt. Några förändringar har redan skett genom att sprida hälsoinformation till kvinnorna.

Till exempel i hälsostationen i nomadbyn Bangale sköter man i genomsnitt 10 förlossningar per månad medan förra året skedde nästan alla förlossningarna hemma. Månadsvis tar 20 kvinnor preventivinjektioner i stället för tidigare antalet som var 4-5 kvinnor. Många vet redan att preventivinjektionen inte förorsakar sterilitet.

Saadia Malatas man kastade först bort preventivpillrena och var arg på sin fru.

– Inte alla män i vår gemenskap tycker om preventivmedel så många kvinnor tar preventivinjektionen hemligt, avslöjer Malata.

Traditionellt tänker man att ett stort antal barn är en välsignelse. Tack vare hälsoprojektet förhåller Malatas man sig nu positivt till familjeplanering.

– Han förstår att det finns mer utrymme för barnen i en liten familj.

Mannen har tillfälliga jobb och oregelbundna inkomster så ett litet antal barn gör det lättare att försörja familjen.

– Saadia har lite pengar men nu har hon information. Tack vare informationen kan hon nu göra bättre val till exempel då hon handlar mat vilket har direkt inverkan på familjens hälsa, påpekar Janet Muama.

Text: Jenni Jeskanen