Syriska flyktingars första vinter i Jordanien

Emil Helotie
Flyktinglägret Azraq i Jordanien öppnades i våras. För nuvarande bor cirka 10 000 syriska flyktingar i lägret.
Fotograf: Emil Helotie

Kyla och sysslolöshet besvärar flyktingar men huvudsaken är att vara i trygghet.

Stöd för vintern
  • Finlands Röda Kors har stött Internationella Rödakors- och rödahalvmånefederationens (IFRC)vinteroperation med 700 000 euro. Via operationen får 50 000 familjer filtar, madrasser och mattor.
  • Europakommissionenskontor för humanitärt och civilt bistånd (ECHO) stödjer sjukhuset i Jordanien
  • Röda Korsen i Finland, Norge, Kanada och Tyskland är med i sjukhusprojektet.

Jamal al-Hussein har lagt madrassen i gränden som ligger mellan barackliknande bostäder. Han dricker te med sin hustru och lilla dotter. Förmiddagssolen värmer ansiktet men natten har varit kall och regnig i flyktinglägret Azraq som ligger i mitt i ödemarken.

– Vårt liv är inte så trevligt som hemma före kriget men det duger. Här i baracken är det kallt på vintern och på sommaren bränner solen berättar al-Hussein.

Han har varit i Azraq sedan lägret öppnades i början av maj. För nuvarande lever cirka 10 000 syriska flyktingar i lägret. Under kriget levde familjen under bombningar tills de beslöt att fly.

– Resan från Aleppo till gränsen till Jordanien tog två nätter. Resan var väldigt svår i det karga ödelandet. Vi måste lämna all vår egendom i Syrien. Jag tog med bara mitt barn, mat och ett ombyte kläder till var och en av oss.

Lägret är planerat som bygemenskaper

I flyktinglägret i Azraq har man försökt att skapa gemenskaplig stämning och man har delat lägret i byar på 10-15 000 invånare. Många invånare känner varandra från förut.  Fembarnsmamman Manal al-Amur tittar på barnens lek i gemenskapscentret i Byn 3. Också hon har varit i Azraq sedan det öppnades.

– Då vi anlände till lägret kändes livet för första gången på länge lite trevligare. Allt är välordnat och välfungerande här. Vi är nöjda med lägrets förvaltning och det finns också en del service berättar al-Amur.

Flyktingarna får matkuponger med vilka man kan handla i lägrets butik. De flesta köper grönsaker, man har inte råd med kött. Några män har sysselsatt sig i medborgarorganisationernas projekt men den största delen av kvinnorna är hemma med barnen såsom också hemma i Syrien. Äldre barn går i skolan i flyktinglägret och för yngre barn finns det eftermiddagsverksamhet.

Barn får äntligen gå till skola

Ibrahim Hariri tillbringar eftermiddagen hemma tillsammans med sin hustru och sina fyra barn. De tre äldsta barnen är i skolan. Gästerna bjuds på hembakade dadelkex.

– Här går barn i skolan. I Syrien fanns det naturligtvis ingen skolgång eller vanligt liv, säger Hariri.

Det goda livet på landsbygden före kriget, bevittnande av krigets förödelse och den långa svåra flykten till grannlandet Jordanien återkommer i flyktingarnas berättelser. Hariri har bara en bror i Syrien, alla andra familjemedlemmar är i Jordanien.

– Lyckligtvis är det bra här och allt finns. Men det bästa är tryggheten.