Hjälpa åldringar på gympan

Mikko Lehtimäki
Mikko Lehtimäki

I Evijärvi kan niondeklassare använda sina gymnastiklektioner till att gå på promenad med åldringar.

En grupp ungdomar går med bestämda steg mot äldreboendet Antinhovi i Evijärvi i Södra Österbotten. De här flickorna i nian har gymnastiklektion och de använder den till att göra gott och hjälpa äldre människor få motion.

På äldreboendet möts de av en grupp frivilliga från rödakorsavdelningen i Evijärvi: volontärerna har på förhand hjälpt gamlingarna att få varma kläder på sig. Ut går man parvis eller i små grupper; en tonåring knuffar en rullstol och en annan går bredvid en rollator.

Inom kort fylls luften av glatt prat. Man talar om skolan och om sådant som har hänt här på orten förr i tiden och man spekulerar när den första snön kan tänkas komma. Det kalla vädret gör promenaden kort, men åldringarna är nöjda.

– En väldigt fin satsning det här, jag tycker det är bra. Om somrarna kommer man bättre ut med rollatorn, men så här års är det redan svårt utan hjälp, säger Maija Ylivainio.

Hon har haft sällskap av Ira Hyytiäinen och Mari-Helene Nygård som nu hjälper henne att klä av sig vinterkläderna och stannar och pratar en stund efteråt. För Ira Hyytiäinen är äldreboendet bekant; hon brukar hälsa på sin 90-åriga faster på veckosluten.

– Jag har också tänkt börja studera äldreomsorg. Och jag vill att åldringarna kommer ut och inte blir liggande i sängen, säger hon.

Motionsstunderna för invånarna på åldringshemmet i Evijärvi är ett modellexempel på ett samarbete mellan flera aktörer som för samman unga och äldre människor på ett naturligt sätt. Startmotor är projektet Aijjoos som vill öka välmåendet bland äldre människor. Där har man planerat samarbetet mellan den lokala 4H-klubben och högstadiet.

– 4H-klubben har kontakt med ungdomarna. Under ett skolbesök berättade en representant för 4H om en åldring som önskade få uppleva känslan av regndroppar på ansiktet igen. Det blev som en väckarklocka för ungdomarna, förklarar Aijjoos-projektets utvecklingschef Marja-Liisa Nevala.

Hjälpa åldringar få motion

På äldreboendet gav man beskedet att motion och promenadsällskap var det de äldre behövde allra mest. Idén gick hem hos Anna Heikkinen, gymnastik- och hälsokunskapslärare i högstadiet i Evijärvi, så hon kom på att man kunde integrera seniorpromenaderna med undervisningen i gymnastik och hälsokunskap i nian.

På våren kan ungdomarna om de så vill använda sina gymnastiklektioner till att hjälpa åldringar få motion. Efter ett första introduktionsbesök vet många att de kommer att fortsätta med det här.

– Det var toppen. Härligt att det ordnas sånt här! Det känns att det kanske var en liten sak för oss, men stor för dem, konstaterar Noora Kontiainen.

Röda Korset och Utbildningsstyrelsen deltog i Yles kampanj Använd hjärtat, som utmanar högstadieelever, gymnasister och studerande i andra stadiet att motarbeta ensamhet bland äldre 23.11–24.12. Idén är att ungdomarna organiserar uppiggande program för äldre människor antingen i skolan eller i kompisgrupper. Röda Korsets distrikt och avdelningar hjälper ungdomarna med kontakterna med äldre människor och att organisera evenemangen.

Emmi Juutilainen