En ung frivillig uppskattar att göra något som har betydelse

Maria Laatio
Maria Laatio uppmuntrar alla unga att komma med i verksamheten.
Fotograf: Maria Laatio

Maria Laatio som jobbar inom handelsbranschen hade inte ens hört om vänförmedlingen Från ung till ung då hon för fyra år sedan deltog i Finlands Röda Kors grundkurs i vänverksamhet.

Vänförmedlingen Från ung till ung går ut på att en frivillig i åldern 18-29 år är vän till en person under 29 år som saknar en vän. Maria Laatio säger att det är viktigt med frivilligverksamhet riktad till barn och unga, ensamheten som man upplever som ung lämnar djupa spår i människan.

– Jag bytte själv skola under lågstadietiden och jag kommer ihåg hur ensam jag var då. Genom den här typen av vänverksamhet kan man förebygga många problem konstaterar Laatio.

Mera än en merit

Som vänförmedlare intervjuar Laatio frivilliga och svarar på förfrågningar. Uppgiften passar Laatio bra trots hennes hektiska liv, frivilliguppdraget går bra att sköta på distans hemifrån.

– Att få ihop frivilligjobbet med det övriga livet kan ibland vara utmanande. Men jag tänker att om jag lyckas förmedla en social kontakt till en enda människa som behöver det så är det värt det berättar Laatio.

Laatio vet att frivilligverksamhet ser bra ut i meritförteckningen. Men det är inte orsaken till att hon gör frivilligarbete.  

– Jag upplever att man på ett sätt är förpliktigade att ge något i gengäld om man själv har det bra.  Ensamhet är det värsta en människa kan råka ut för säger Laatio  

Frivilligarbetet binder inte

Laatio har varit frivillig inom Röda Korset redan under fyra år. Laatio lockades med tack vare sin mamma som redan länge jobbat för internationella Röda Korset.

– Det bor en stark världsförbättrare i mig.  Jag upplever att mitt frivilligjobb som vänförmedlare är betydelsefullt säger Laatio.

Röda Korsets väntjänst behöver hela tiden fler frivilliga eftersom efterfrågan ökar. I synnerhet är det svårt att hitta frivilliga manliga vänner till pojkar och unga män. En frivillig vän behöver inte göra något annat än ge av sin tid och man behöver inte binda sig för flera år.

– Jag uppmuntrar unga att komma med i verksamheten. Många av de unga som tar kontakt med oss frågar inte efter en stödperson utan de behöver helt enkelt någon att gå på kaffe eller bio med påpekar Laatio.