HIV-smittade Katrina gläds över sin friska son

Anna-Maija Beloff
Den treåriga Luis blickar mot framtiden.
Fotograf: Anna-Maija Beloff

Katrina från Honduras diagnosticerades med HIV när hon var 13 år. Tack vare medicinering går det att få bukt på sjukdomen. I dagsläget är Katrina moder till en frisk son.

Katrina har besökt den lokala kliniken tillsammans med sin mormor för att inhandla medicin och har ätit bromsmedicin sedan hon fått smittan.

– Medicinen är inte gratis, men billig i varje fall, säger Katrina.

Katrina blev gravid som 16-åring efter att hon blivit offer för våldtäkt. Efter det förändrades hennes liv totalt. Under sin graviditet flyttade Katrina till barncentralen i staden Comayagua.

– Redan under mitt första besök lärde jag mig att göra och förstå nya saker tillsammans med barncentralens anställda. Efter det ville jag flytta hit. På centralen fick jag en familj. Vi har olika evenemang och mycket umgänge tillsammans, berättar Katrina.

Den 20:e oktober födde Katrina sin son Luis. Läkarna konstaterade att Luis inte bar HIV, och att han inte behöver äta medicin. Tack vare bromsmedicinen som Katrina åt under sin graviditet tryggade hon en frisk framtid för sin son.

Stöd för barncentralen av Honduras Röda Kors

I dagsläget besöker den 20-åriga Katrina varje vecka Santa Teresa sjukhuset tillsammans med andra HIV-smittade barn och ungdomar för att upphämta bromsmedicin. Medan hon bor på centralen behöver hon inte betala för medicineringen.

– På centralen kan jag hjälpa andra människor. Jag hjälper de äldre som bor på centralen samt en flicka, som inte kan gå. Dessutom hjälper jag till med att tvätta kläder, tar hand om mitt eget barn och ibland hjälper jag andra med att ta om deras barn, säger Katrina.

Honduras Röda Kors stöder barncentralen och Katrina anser att organisationen haft en betydelsefull roll för centralens verksamhet. Honduras Röda Kors har gett utbildning i att minimera risker och förstärkt färdigheter att handla i nödsituationer för barn, unga och äldre på centralen samt för de anställda. Projektet fortsätter fram till oktober 2015.

– Jag vill leva på ett lugnt ställe där jag kan hjälpa andra människor och jobba tillsammans med barn. Jag vill blicka framåt och inte se mig om, säger Katrina när hon frågas om sina framtidsdrömmar.

Få barn och unga har chansen att studera

Innan hon flyttade till barncentralen bodde Katrina tillsammans med sin mormor, bror och kusin i Barrio Ciudad España de Amarateca som är en förort till huvudstaden Tegucigalpa. Finlands Röda Kors har varit med om att bygga upp förorten efter att orkanen Mitch förstörde majoriteten av lokalbornas hem år 1998. Hurrikanen gav upphov till 1,5 miljoner hemlösa.

På området bor ett samfund varav över hälften är under 30 år. De unga gör inofficiella, oregistrerade jobb och få har möjlighet till studier eller utbildning. Detta har bidragit till uppkomsten av våldsamma ungdomsgäng och risken att dras med i gängen gör livet otryggt för många barn och ungdomar.