Anna Abreu tog på sig volontärrollen på de ungas skyddshus

Teemu Ullgrén
Teemu Ullgrén

Hur hälsar man på en popstjärna, funderas det på de ungas skyddshus på den gamla villan i Räckhals. Spänningen lättar när sångarskan Anna Abreus glada stämma når terrassen.

Abreu bekantar sig med verksamheten på de ungas Skyddshus i Vanda som en del av Vain Elämää Goes Punainen Risti-välfärdsavsnittet. Programmet som demonstrerar Röda Korsets verksamhet i hemlandet visas på Fyrans kanal söndagen den 7. december.

– Vilken trevlig stämning, som om man var på besök hos mommo, utbrister Abreu redan vid tröskeln.

Abreu tar omedelbart på sig volontärrollen och går noga igenom kvällens program tillsammans med skyddshusets familj- och krisarbetare. Popstjärnan är tydligt intresserad av verksamheten på skyddshuset och samtalar förtroget med de unga som bor på där. Hon frågar vad huset betyder för dem.

– Det är lite som ett annat hem, säger en 17-årig ungdom från Vanda.

Till skyddshuset kan man komma för att bara snacka

Abreu tycker det är viktigt att det finns en plats där ungdomarna får hjälp snabbt och enkelt.

– Det bästa med verksamheten tycker jag är att det inte kräves något större drama eller en kris för att få hjälp. Det är okej att komma för att helt enkelt snacka. Jag kunde själv ha haft användning av ett sådant ställe, funderar hon.

Popstjärnan umgås en hel kväll med ungdomarna och volontärerna och snackar om vardagen för en musiker, hälsosam livstil och frågor som ligger nära hjärtat, såsom djurens rättigheter.

– Det är otroligt viktigt med volontärarbete och jag hjälper gärna alltid när jag kan. Också små grejer har betydelse, påminner hon.