9-åriga Amnahs skottsår läker i Azraq

Gwen Eamer, Kanadan Punainen Risti / IFRC
Amnah återhämtar sig på flyktinglägrets sjukhus, hon drömmer redan om att få komma ut och leka och träffa nya vänner.
Fotograf: Gwen Eamer, Kanadan Punainen Risti / IFRC
Röda Korsets sjukhus i Azraq
  • Flyktinglägret i Azraq i Jordanien är det tredje flyktinglägret för flyktingar från Syrien.
  • På Röda Korsets sjukhus i Azraq jobbar ca 200 människor, av dem är 25 Röda Korsets biståndsarbetare.
  • Sjukhuset har ett laboratorium, en poliklinik, en röntgenavdelning, bäddavdelningar för kvinnor och män, operationssal, BB-avdelning och intensivvård.
  • Med i sjukhusprojektet är Röda Korset i Finland, Norge, Tyskland och Kanada. Största finansiär är ECHO, europakommissionenskontor för humanitärt och civilt bistånd.

9-åriga Amnah var rädd och hade svåra smärtor då hon kom till flyktinglägret i Azraq i Jordanien. Innan hon kom till lägret hade Amnah tvingats leva tre månader utan fast boende, hon hade gått från hus till hus, från ett samhälle till ett annat.

Amnah är en av 12 000 syriska flyktingar som bor i flyktinglägret i Azraq. På lägret i den nordöstra delen av Jordaninen har Amnah inte ännu fått se sitt nya hem, sina nya grannar eller sin nya skola. I stället har hon tillbringat 10 dagar på flyktinglägrets sjukhus där hon fått vård för sin tre månader gamla skottskada.

Amnah och hennes bror Ibrahim, 11 år hamnade mitt i en skottlossning då de firade sin farbrors bröllop i Dara i augusti. Den utdragna konflikten i Syrien har lett till att människor flyr från Dara i nordväst till andra samhällen eller till grannländerna Jordaninen och Libanon.  

I Syrien är det svårt att få vård för allvarliga skador

Amnah var sex år då konflikten i Syrien började. Över hälften av landets allmänna sjukhus och ungefär hälften av landets hälsocentraler har på tre år stängts helt eller delvis. Därför var det omöjligt för Amnah att få vård för sin skottskada, en öppen fraktur.

Tusentals andra befinner sig i samma situation, ca 25 000 skador blir obehandlade varje månad på grund av att sjukhusen är för få och utrustning för operationer och narkoser saknas. Också brist på el gör det svårare att sköta allvarliga skador. På grund av detta har komplikationerna ökat, till exempel blodförgiftning, kallbrand och organskador.

Amnahs skada krävde hudtransplantation

Vårdpersonalen på sjukhuset i Azraq är hoppfull även om Amnahs psykiska och fysiska tillfrisknande kommer att kräva tid.

– Amnah hade bara fått provisorisk vård då hon kom hit och hon var i stort behov av bättre vård. Vi putsade såret och gjorde en hudtransplantation. Med tanke på att skadan är allvarlig kan man säga att hon haft en god portion tur också säger Finlands Röda Kors biståndsarbetare, kirurg Kari Vanamo.

–  Min familj håller mig sällskap men jag får lätt långtråkigt. Jag vill bara komma ut och leka och springa säger Amnah.

En av Amnahs släktingar, Badriah håller flickan sällskap, hon har en annan syn på saken.

– Jag är bara tacksam över att hon fick hjälp till slut. Det är inget liv för ett barn att ha ett öppet skottsår i tre månader.

"Vi är bara barn"

Också skottskadan som Amnahs storebror  Ibrahim fick vårdas i lägret, men på en annan organisations  klinik. Vid behov flyttas han till Röda Korsets sjukhus där han kan få specialistvård.  

Amnah väntar på dagen då hon får lämna sjukhuset och träffa de andra barnen i sin nya gemenskap.

– Vi är bara barn och vi vill samma saker som alla barn - spela, leka och vara trygga.

Det livet är tyvärr ännu långt borta för Amnah och Ibrahim som på lägret fick besked om att deras pappa skjutits i Syrien.