Läxhjälp-nätverket sprider sig runt Finland

Paula Pihlava
Paula Pihlava
Paula Pihlava

Klockan har nyss ringt och skolkorridoren fylls av lågstadie-elever som packar sina ryggsäckar. Dagen är avslutad vid Pihkapuisto skola och många barn beger sig direkt hem. En del stannar ändå på skolan för att jobba flitigt med hemläxorna.

Vill du gå med i verksamheten?

– Jag gillar läxklubben, för då slipper jag göra läxor när jag kommer hem, säger Helmiina Hirvonen, 10 år.

– Hemma kan man sedan gå direkt ut och leka, konstaterar en nöjd Anna Mikhaleva, 7 år.

Pihkapuisto-skolan i Helsingfors är en av de första lågstadieskolorna där Läxhjälp-klubbarna arrangerats. Röda Korsets frivilliga handledare hjälper barnen och ungdomarna med sina hemläxor och sporrar, ifall skolgången känns tung.

– Matematik är mitt favoritämne, för det är så lätt. Idag fick vi läxor i engelska och modersmål, berättar Helmiina.

Flickorna som kommit till Läxhjälp-klubben börjar med matematikläxorna. Ibland viskas det så flitigt om killar, att klubbledarna måste be de fnissande flickorna att lugna ner sig.

– Det finns många som behöver hjälp, speciellt när det gäller matematikläxor. Varje vecka kommer cirka ett tiotal barn och unga till oss för att göra läxor, säger klubbledare Ulla Rauhala på Södra Helsingfors avdelning.

Över 40 klubbar runtom i Finland

I september inledde ett flertal nya Läxhjälp-klubbar sin verksamhet utanför huvudstadsregionen, bland annat i Tammerfors, Lojo och Högfors. Sammanlagt finns över 40 klubbar runtom i Finland.

Läxklubben i Pihkapuisto har ett nära samarbete med skolan. Volontärerna har hållit morgonsamlingar och lärt barnen första hjälpen.

– Ibland kommer barnen till läxklubben på lärarnas initiativ, vilket är fint och viktigt. Då kan vi diskutera tillsammans, vilken slags hjälp som behövs. Läxhjälpen är också ett bra ställe för barnen att tillbringa sin tid på, innan föräldrarna kommer hem från jobbet, säger klubbledare Sirpa Laakso på Södra Helsingfors avdelning.

Hala Saad Kahlin, 9, har kommit till läxklubben för att göra läxor i matematik och modersmål.

– Ibland är modersmålsläxorna svåra och då är det trevligt att få hjälp. Jag tror jag kommer igen nästa vecka, hojtar Hala till klubbledarna innan hon går hem.