Tältby intog Aura ås strand

Jussi Vierimaa
Jussi Vierimaa
Jussi Vierimaa
Jussi Vierimaa
Jussi Vierimaa

Evenemangstorget Att hjälpa ger glädje lockade många intresserade till stranden av Aura å i Åbo. Allmänheten fick i en tältby bekanta sig med nästan alla Röda Korsets verksamhetsgrenar.

På evenemangstorget som hade byggts upp invid Forum Marinum kunde man bland annat lära sig hjärt-lungräddning, man kunde besöka ett evakueringstält eller följa med en uppvisning med räddningshund.  Ett lätt regn verkade inte störa besökarna; evenemangstorget som arrangerades samtidigt som Finlands Röda Kors stämma pågick intresserade folk ända från morgonen.

FrivilligarbetarenAnneli Suominen från rödakorsavdelningen i Åbo fanns på plats för att presentera vänverksamheten och stödverksamheten för närståendevårdare.

- Stämningen här är verkligt positiv trots att solen inte har visat sig ännu. Folk har frågat efter vänkurser och många har visat intresse för rödakorsverksamheten för närståendevårdare. Det här är ett fint veckoslut också för lokalavdelningarna i Åboregionen. Jag tror att stämman har aktiverat verksamheten i många avdelningar, berättar Suominen med ett nöjt leende.

Evakueringssjukhus imponerade på besökarna

Röda Korsets evakueringssjukhus intresserade många besökare. Under dagenordnadesi tältsjukhuset också en evakueringsövning. Eeva Matsuuke som haft flera utlandsuppdrag för Röda Korset presenterade bland annat avdelningarnas och poliklinikens funktioner.   

- Det har varit jättetrevligt att vara med här. Folk har bland annat frågat om hur man reser tälten och om apparaturen i tältet. Det här är en mycket välfungerande helhet eftersom hela sjukhuset kan sättas upp på några få timmar, säger Matsuuke.

Matsuuke har i närmare 30 år varit med i Finlands Röda Kors verksamhet och i cirka tio hjälpuppdrag på olika håll i världen.

- Här får man bra träning i hur ett evakueringstält kan sättas upp på kortast möjliga tid. Det här är intensivt lagarbete, menar Matsuuke.

Maireoch Paavo Arvo från Aura följer med intresse besluten på stämman. De sökte upp evenemangstorget särskilt för att bekanta sig med Finlands Röda Kors internationella verksamhet.

- FRK är en synnerligen viktig aktör. Det är intressant att få bekanta sig med rörelsens arbete på ett åskådligt sätt. Evakueringssjukhusets verksamhet är mycket imponerande, tänk att man kan vårda patienter i sådana utrymmen, säger Paavo Arvo. 

- Vår dotter deltar i organisationens internationella verksamhet. Här har vi fått se allt vad volontärerna kan göra, tillägger Maire Arvo.  

På docksjukhuset vårdades små patienter

I synnerhet torgets yngsta besökare intresserade sig för docksjukhuset. Barnen fick öva första hjälpen-färdigheter på dockor. Tältet fylldes hastigt med glada små sjukskötare.   

- Vi har inte kommit längre än till docksjukhuset, eftersom barnen blev så ivriga här. Det här är en härlig upplevelse för dem, säger Janita Laivo från Åbo med ett leende.

Laivo som kommit med hela familjen till området var imponerad av den mångsidiga verksamhet som visades upp på evenemangstorget.

- Vi har inte förut varit på något liknande evenemang. Här finns en massa trevligt att se både för vuxna och barn. När man går omkring här kan man lära sig mycket nytt, berättar Laivo.

Evenemangstorget Att hjälpa ger glädje arrangerades i Åbo 7–8.6 som en del av Finlands Röda Kors stämma