Ta inte en selfie medan du hugger ved

Jani Rutanen
Fotograf: Jani Rutanen

Största delen av sommarens olyckor kan undvikas om man tänker efter före. Röda Korsets första hjälpen-anvisningar för sommaren kan man skriva ut och ta med till sommarstugan eller båten.

I synnerhet om somrarna gör vi mycket efter en längre paus - bygger och fixar, åker båt, grillar och gör utfärder. Vi kanske känner att vi har koll på allt även om kunskaperna har rostat.

– Att man har sett någon i familjen eller en kompis hugga ved betyder inte att man själv klarar det som ingenting, påpekar Mari Kaihovaara, som planerar utbildning i första hjälpen på Röda Korset.

– Många olyckor inträffar när en människa gör flera saker samtidigt och tror sig klara av allt. Man kan undvika olyckor genom att ta det lugnt och göra en sak åt gången, tipsar Kaihovaara.

Första hjälpen kan rädda semestern

Precis allt kan man inte förbereda sig på och olyckor inträffar. Typiska sommarolyckor är att få metkroken i huden, brännsår och insekt- och ormbett. När olyckan är framme kan korrekt och snabb första hjälpen förhindra att situationen förvärras och göra det möjligt att fortsätta en lyckad semester.

– Man kan själv stoppa blödningen om man har fått ett sår och rengöra såret. En stukad fot kan man kyla ned och förbinda med stödbandage. Skadan blir bättre snabbare än om man väntar på professionell hjälp, säger Kaihovaara.

"Kyypakkaus" inom räckhåll

Röda Korsets första hjälpen-tips för sommaren tar upp de vanligaste sommarskadorna och första hjälpen för dem. Dessutom ingår en lista över sådant som alla borde ha på sommarstugan, i båten, på campingutfärden eller festivalresan.

– När man skaffar första hjälpen-utrustning tänker man samtidigt igenom eventuella skador. Om man är medveten om riskerna är det lättare att undvika olyckor.

Även om det redan finns en första hjälpen-väska på stugan är det skäl att kolla innehållet då och då. Samtidigt ska man tänka på var man har första hjälpen-utrustningen: är den lätt att få tag på vid behov?

– I allmänhet blir folk ormbitna när är ute i skogen, inte när de är inne i stugan. Därför är ett första hjälpen-skåp i tamburen inte bästa stället för förpackningen med kortisontabletter, utan den ska man ha med sig. Men blir man ormbiten ska man alltid uppsöka läkare, det räcker inte bara med ”kyypakkaus”.