Appen Riskzoner fick tack för användarvänlighet

Tatu Blomqvist
Tatu Blomqvist
Tatu Blomqvist
Tatu Blomqvist

Många bekantade sig med Röda Korsets nya app för surfplattor i vårt tält för internationell biståndsverksamhet på festivalen Världen i byn under veckoslutet. Appen ger en intressant inblick i utvecklingssamarbete och katastrofbistånd.

Helsingin Kaisaniemen puistossa ja Rautatientorilla lauantaina 24.5. kello 11–20 ja sunnuntaina 25.5. kello 11–18.

Helsingin Kaisaniemen puistossa ja Rautatientorilla lauantaina 24.5. kello 11–20 ja sunnuntaina 25.5. kello 11–18. - See more at: http://www.punainenristi.fi/uutiset/20140523/sovellus-opettaa-syista-ja-...

Helsingin Kaisaniemen puistossa ja Rautatientorilla lauantaina 24.5. kello 11–20 ja sunnuntaina 25.5. kello 11–18. - See more at: http://www.punainenristi.fi/uutiset/20140523/sovellus-opettaa-syista-ja-...
Festivalen Världen i byn
  • Finlands största utvecklingssamarbets- och organisationsevenemang ordnades i år i Kajsaniemiparken och på Järnvägstorget i Helsingfors lördag-söndag 24-25.5.
  • Temat för årets evenemang var klimatfrågor och den geografiska tyngdpunkten låg på Latinamerika.
  • Röda Korset fanns som vanligt på plats båda festivaldagarna.

Solen gassade på de tusentals festvalbesökare som rörde sig i centrum av Helsingfors i lördags och söndags. Järnvägstoget och Kajsaniemiparken var fulla av tält och stånd där olika organisationer presenterade sin verksamhet. Till den fina stämningen bidrog de musikuppträdanden som ingick i festivalen och stora mängder etnisk mat.

Finlands Röda Kors stora tält fanns på Mikaelsgatans sida av Järnvägstorget. Dagens stora tema var att presentera den nya Riskzoner-appen för surfplattor för allmänheten. Appen ger möjlighet att bekanta sig med åtta olika risker och hur de förekommer i olika världsdelar. Riskerna är jordbävning, torka, översvämning, storm, konflikt, malaria, hiv och aids samt kolera.

Appen Riskzoner är en del av rödakorskampanjen Förhindra det värsta, som fokuserar på vikten av att identifiera och förebygga katastrofer.

Tydlig och berörande helhet

Att appen är visuell och innehåller ett rikt bildmaterial gör att användaren får riskerna inpå livet. Det gör att man stannar upp och tänker på de teman som tas upp.

- Appen var informativ men samtidigt berörande. Det fanns en fin balans mellan text och bilder. Själv minns jag bäst helheten om myggan och hur malaria sprids, säger Tuomas efter sitt besök i tältet.

Mest tack fick appen under premiärhelgen för att den är enkel att använda.

- En klar och redig app som tydligt visade vilka risker det finns i olika delar av världen och hur vissa områden lever med flera olika risker, säger Elina efter att ha bekantat sig med appen.

- Jag uppskattar också att jag får informationen på finska, säger Sami på väg ut ur rödakorstältet.

Appen fungerar på finska, svenska och engelska: ladda ner appen och välj vilket språk du vill använda. Appen är uppbyggd kring ett digert materialpaket och en snabbtitt under en festival räcker inte till för att ta till sig allt.

- Ett paket som ser fint ut och som man säkert kan fördriva tiden med. Jag har en surfplatta hemma och kan bra tänka mig att ladda ner appen, konstaterar Laura.

Mer information och appen och festivalen Världen i byn.

Ladda ner appen Riskzoner här.

Text: Verneri Ruohoranta