Röda Korset inleder gatuinsamlingar för att hjälpa översvämningsoffer i Balkan

IFRC
Finlands Röda Kors förmedlar de pengar som bidragsgivare ger till katastroffonden till översvämningsområdet via internationella Röda Korset och de nationella rödakorsföreningarna i regionen.
Fotograf: IFRC

De förödande översvämningarna i Balkanområdet har fått människor på fötter i Finland. Redan förra helgen ordade både bosnier och serber i Finland insamlingar för att hjälpa de drabbade och mot slutet av den här veckan planeras gatuinsamlingar på olika håll i landet.

Ge ett bidrag till katastroffonden:
  • Skicka textmeddelandet SPR till nummer 16499 (15 €/SMS)
  • Ge ett bidrag på webben
  • Gör en inbetalning: Nordea FI06 2219 1800 0680 00, skriv Översvämning i Balkan i meddelandefältet
  • Per telefon:  Ring 0600-122 20 (20,28 € + lna)

Häftiga störtregn har orsakat översvämningar i Serbien och Bosnien-Hercegovina. Vattenmassorna har fört med sig hus, broar samt delar av vägar och järnvägar. Flera byar har förstörts av jordskred.

Översvämningarna i regionen är de värsta på 150 år. Under veckoslutet rapporterades 44 människor ha mist livet i översvämningarna. Räddningsmyndigheterna befarar att antalet dödsoffer ökar.

Vattenmassorna har också flyttat på odetonerade projektiler och minor från kriget i Balkan. De områden som hade mest minor och där minröjning inte ännu genomförts hade markerats med varningar, men nu har det stigande vattnet fört med sig såväl varningsskyltar som minor. Därmed finns det en risk för minskador när vattnet börjar sjunka.

Finlands Röda Kors förmedlar de medel som doneras till katastroffonden till översvämningsområdet genom internationella Röda Korset och de nationella rödakorsföreningarna i regionen. Pengarna används till nödhjälp och till förnödenheter för människor som har mist sina hem.

Mera information på nätet (IFRC)