Positiv attityd hjälper alltid

Juha Pietiläinen
Juha Pietiläinen
Juha Pietiläinen

I återanvändningsvaruhuset Kontti i Villmanstrand firades Attitydtalko under Veckan mot rasism. Varuhuset är en mångkulturell arbetsplats och man satsar de facto på goda gärningar mot rasism i vardagen året om.

Kontti-varuhuset i Villmanstrand grundades år 2006 och leds av Tatjana Heinonen, som själv har invandrarbakgrund.

– Vi deltar gärna i FRK:s temaveckor och -dagar. Varje år försöker vi se till att programmet är varierande och så vill vi också engagera våra kunder. Att Röda Korsets verksamhet syns är förstås viktigt.

– I år visar vi kortfilmen Attitydtalko på en monitor i affären och kunderna kan också testa sina kunskaper i en frågesport om rasism på en dator. Dessutom har vi också hänt upp ett lakan med positiva sloganer på olika språk. Lakanet gjorde vi tidigare men passar bra nu.

Under själva evenemangsdagen ansvarade eleverna i klasserna 5–7 i den tvåspråkiga skolan Itä-Suomen koulu för programmet under förmiddagen. Under ledning av Outi Marttinen och ackompanjerade av Keijo Marttinen sjöng eleverna sånger på både finska och ryska.

– Det var roligt! Jag var inte nervös alls, det var roligare än en vanlig skoldag, kommenterade eleverna sitt uppträdande.

Smitha Mysore Shivaswamy har bott i Villmanstrand i cirka tre år tillsammans med sin man. Till vardags jobbar hon inom byggbranschen, men den här eftermiddagen bjöd hon i stället Kontti på en fläkt av indisk kultur och te. Till hennes hobbyer hör att designa smycken och tygtryck och att producera dem enligt traditionella metoder.

Mångkultur innebär utmaningar

På en mångkulturell arbetsplats där mer än en fjärdedel av kunderna är utlänningar är varje dag en dag mot rasism.

Största delen av de utländska kunderna är ryska, men även tekniska högskolan i Villmanstrand och yrkesskolan Saimaan ammattioppilaitos bidrar med utländskt klientel. De cirka 50 personer som jobbar på Kontti representerar också flera nationaliteter.

Kontti-chefen Tatjana Heinonen flyttade till Finland år 1998 och vet själv hur det är att leva i en främmande kultur. Tatjana hade utbildat sig till ekonom i Ryssland så när Kontti i Villmanstrand grundades år 2006 ansökte hon om posten som affärsföreståndare och fick jobbet.

– Varje kultur har sina speciella goda sidor. Eftersom vår personal också kommer från flera kulturer strävar vi efter att behandla alla lika. Åtminstone hos oss tar finländarna väl emot utländska arbetskamrater. Ibland är folk av olika åsikt, man är van att göra saker på olika sätt och uppfattar saker och ting olika.

Tatjana Heinonen tycker att en mångkulturell miljö ger tillfälle att lyfta fram olika goda egenskaper hos olika människor, som att man är gladlynt och flitik. Det är också vktigt att stöda personalens mål.

– Till exempel var det en lärare i franska från Marocko som började här som strykare, men hon drömde om att få jobba vid kassan och det fick hon också.

– Mitt sätt att sköta jobbet som Kontti-chef är att vara mig själv och försöka hålla alla på gott humör, le och ha en positiv attityd.

Text: Juha Pietiläinen