Hjälp behövs fortfarande efter översvämningar i Filippinerna

Foto: Karl Anthony Ebol, Filippiska Röda Korset
Rödakorsfrivilliga lastar biståndsmaterial.
Fotograf: Foto: Karl Anthony Ebol, Filippiska Röda Korset

Mer än sex miljoner människor i Filippinernas huvudstad och landskapen däromkring har redan drabbats av tyfonen Bopha och den förödelse stormen har orsakat.

Bopha svepte fram över Filippinerna i början av december och orsakade 1 000 människors död.Tre veckor senare saknas mer än 800 människor fortfarande.Ungefär 900 000 människor har inkvarterats i evakueringscentraler.

Situationen har förvärrats av att man inte hade hunnit hämta sig ordentligt från tidigare naturkatastrofer som hade drabbat Filippinerna.Tidigare under sommaren drabbades Sydostasien av tre tyfoner – Saola, Damrey och Haikui – och det orsakade de värsta störtregnen i Filippinerna på tre år.Störtregn och lerskred uppges ha förstört och skadat tusentals hus.Närmare 300 000 människor har varit tvungna att lämna sina hem och söka skydd i evakueringscentraler och tillfällig inkvartering.

Efter tyfonen Bopha har Filippinska Röda Korset deltagit i biståndsarbetet genom att dela ut mat till 16 000 familjer och vatten, hygienprodukter och sängkläder till 4 000 familjer.Mer än 800 anställda och frivilliga vid Filippinska Röda Korset deltog i biståndsarbetet efter årets tre föregående tyfoner.De har bland annat hjälpt myndigheterna att evakuera offer och ge drabbade första hjälpen. Röda Korset har också delat ut livsmedelsbistånd till tusentals människor i evakueringscentraler samt gett psykiskt stöd till översvämningsoffer.

Röda Korset förbättrar katastrofberedskapen

Filippinerna är ett av världens mest katastrofbenägna länder.Under regnperioden drabbas öriket varje år av flera stormar och tyfoner som sprider stor förödelse.

I Aklan-provinsen samarbetar Finlands Röda Kors med Filippinska Röda Korset i ett tvåårigt projekt för att förbättra katastrofberedskapen i regionen.Ett liknande program planeras i urban miljö i Metro Manila.

– All verksamhet inom Filippinska Röda Korset siktar i grund och botten på att förbättra katastrofberedskapen, säger Benjamin Delfin från Filippinska Röda Korset.– Vi tror att förbättrad beredskap gör våra insatser mer effektiva när en katastrof slår till igen.

Man kan stöda Röda Korsets arbete genom att ge ett bidrag till katastroffonden:

  • Webbidrag:http://www.rodakorset.fi/donationer
  • Bidrag via bank:Nordea FI06 2219 1800 0680 00
  • Telefonbidrag:0600 12220 (20,12 € /samtal.+ lna)
  • SMS-bidrag:Skicka textmeddelandet SPR till nummer 16499 (15 €/SMS)