Kall vinter hotar syrier

Ibrahim Malla
Fotograf: Ibrahim Malla

Flyktingarna tvingas bo utomhus i tält eller i trånga lägenheter.

Det är den tiden på året då kvällarna blir mörka och vi tar fram vinterkläderna. I varuhusen säljs varma kläder av olika slag - ingen tycker om när kylan kommer överraskande.

Fundera över hur du skulle klara dig om du var tvungen att ge dig av hemifrån och bara fick ta med dig kläderna du har på dig.För många flyktingar från Syrien är den situationen verklighet. Tusentals syrier bor för närvarande i offentlgia byggnader eller till och med ute i parker. Allt fler sover sina nätter i tält vid den syriska gränsen. Med sig har det bara det de kunde bära.

-Jag har inget som är extra. Jag tog bara kläder åt mina barn, berättade en kvinna som hade flytt till Jordanien för mig. Det hon mest oroade sig för var den förestående vintern.

En del av dem som har mist sina hem har hittat en hyreslägenhet i något av Syriens grannländer. Till exempel i en etta i Jordanien kan det bo tre eller fya hela familjer. Eftersom flyktingarna är i akut behov av tak över huvudet har en del hyresvärdar höjt priserna orimligt hög och när vintern kommer kan prisen stiga ytterligare.

Vi får inte glömma syrierna. Många har mist allt på grund av konflikten; sin familj, sina vänner, sitt hem och sitt jobb.Det enda de har kvar är känslan av skam över att de nu hör till dem som är i behov av hjälp.Röda Korset hjälper flyktingar både inom Syrien och på andra sidan gränsen, i Turkiet, Libanon och Jordanien. Vintern kommer och med den större nöd. Mer hjälp behövs snabbt.

Penny Sims, Brittiska Röda Korset