Flykten från Syrien trappas upp

Ibrahim Malla
Fotograf: Ibrahim Malla

Familjer som har flytt från Syrien tvingas vänta på dåliga nyheter från sitt hemland.

Abu har bott i Jordanien i tre månader. Han bor med sin svärson, sin son och dennes familj. Sonen fick en pojke för två månader sedan när familjen befann sig vid gränsen mellan Jordanien och Syrien. Föräldrarna gav gossen namnet Abdullahefter Jordaniens kung. Namnet var ett sätt att uttrycka tacksamhet över att familjen nu befinner sig i trygghet.

- Vi kom olagligt över gränsen i en grupp på 50 personer. Först åkte vi taxi, men de sista kilometrarna gick vi. När vi hade tagit oss över gränsen fick vi hjälp av soldater i armén. De berättade att de människor som hade kommit över gränsen kvällen innan hade dött, berättar Abu.

Abu är målare och hoppas att han kan få jobb i Jordanien. Han har fyra barn. Två av dem försvann tillfälligt under konflikten i Syrien. De två ungdomarna kom till rätta efter ett par dagar, men rädslan för att familjen ska splittras fick Abu att fatta beslutet att fly från Syrien.

- Homsär som en spökstad. Det är bara två-tre procent av invånarna som bor kvar där. Det är omöjligt att få vardagliga saker uträttade. Vi var rädda hela tiden, sägerAbu.

Trots att familjen nu är i trygghet har han andra nära och kära att oroa sig över.

- Vad är det som är värst? Helt enkelt det att vi tvingas vara borta hemifrån. Vi är tacksamma över att vi är trygga, men vi tänker ofta på dem som är kvar i Syrien.Vi är rädda för dåliga nyheter, för min fru har redan fått besked om dödsfall i släkten.

- Trots det är livet här enkelt jämfört med situationen i Syrien.

Filtar och matpaket av Röda Korset

På grund av konflikten i Syrien har långt över 200 000 människor flytt från landet.Röda Korset hjälper i Syrien och i grannländerna Jordanien, Irak, Libanon och Turkiet.Under hösten har tusentals filtar och matpaket samt hygien- och köksutrustning skickats till offren för konflikten i Syrien.Dessutom hjälper Röda Korset myndigheterna att organisera hälsovård och tillfällig inkvartering.Biståndsoperationen i Syrien finansieras av katastroffonden och av utrikesministeriet.