Hungerdagen inleddes runt om i Finland

Carita Lehtniemi
Carita Lehtniemi

Första insamlarna igång redan klockan sju på morgonen.

Den trettioandra Operation Hungerdagen har inletts runt om i Finland och det har skett i glada tecken.På flera håll har man ordnat insamlingsjippon och de första insamlarna plockade upp sina insamlingsbössor redan klockan sju på morgonen.

– Det är gott om insamlare och det känns bra. I synnerhet antalet studerande som ställer upp ökar ju längre dagen lider.Restaurang Tillikkas pyttipanna har haft god åtgång på Centaltorget i Tammerfors, berättar Tavastlands rödakorsdistrikts organisationschef Kaija Repo.

På Åland såldes hundratals liter ärtsoppa och ålandspannkaka under torsdagen.

– Insamlingen går fint, idag är hälften av våra avdelningar med i Hungerdagen, berättar verksamhetschef Stefan Simonsen vid Ålands distrikt.

I Helsingfors syntes insamlare i röda västar redan tidigt i morgontrafiken.Ordförande Erkki Liikanen samlade in hungerdagspengar på Salutorget och berömde stämningen.

– Jag minns inte ens hur många år jag har gjort det här.Det jag minns bäst av insamlingarna är de människor som man träffar som insamlare.Hungerdagen är ett trevligt tillfälle att träffa folk och tala med nya och gamla bekanta, konstaterade Liikanen.

Även i år fick insamlarna ett gott mottagande.Förbipasserande såg rödakorsvästen och hälsade:

– Tack för det viktiga arbete ni gör.Red Cross, human rights, Yay!