Matkuponger ger trygghet i Senegal

Andreas von Weissenberg
Andreas von Weissenberg
Andreas von Weissenberg

Senegalesiska Röda Korset delar ut livsmedelskuponger till 10 000 människor i förstäderna i Tambacounda.

En humanitär kris hotar Sahel-området i Västafrika.

Även i den lilla staden Tambacounda kämpar människorna mot svälten.I Senegal har situationen varit kritisk ända sedan december.Röda Korset bedömer att livsmedelskrisen försvårar en miljon senegalesers liv.

Om torkan förvärras och leder till en humanitär kris kan det i värsta fall drabba över 20 miljoner människor.

Mat för en månad

Finlands Röda Kors finansierar utdelningen av livsmedelskuponger.För Röda Korsets livsmedelskuponger kan människor köpa mat i lokala affärer och de behöver inte sälja sin egendom för att få kontanter.

– På landsbygden delar vi ut livsmedel, för där finns inga bra torg, men här i staden finns det bra butiker där allt som folk behöver finns att köpa.Därför delar vi ut matkuponger i stället, säger Mara Lait, Senegalesiska Röda Korsets nödhjälpskoordinator.

För livsmedelskupongerna kan familjer köpa mat för en månad.

Kupongerna går att använda i givna affärer som betalning för sex olika varor:ris, hirs, majs, olja, socker och salt.Hjälpmottagarna själva avgör vad de vill köpa för sin kupong, till exempel bara ris.Hjälp av det här slaget stärker också den lokala marknaden.

Volontärerna viktiga

På distriktsbyrån i Tambacounda har man förberett utdelningen noggrant; arbetet inleddes i april.

Unga volontärer har kommit ända från huvudstaden Dakar för att hjälpa till och de gör långa dagar.De övernattar till och med på rödakorsbyrån.Volontärerna är unga studerande som övervakar utdelningen av kuponger och ger anvisningar åt andra frivilliga som finns på fältet.

Boubakar Badjehar varit rödakorsfrivillig sedan han var nio år. Idag är han 25 och studerar geografi. Det är tredje gången har deltar i en utdelning.

– Det är ett trevligt arbete för jag får kontakt med olika samhällen, jag får lyssna på deras problem och söka och föreslå lösningar tillsammans med dem, säger Boubakar.

Hjälp till de mest utsatta

De hjälpbehövande som får livsmedelskuponger har valts ut genom en lång process.Lokalsamhället är alltid engagerat i urvalet och därför har rödakorsvolontärer besökt hemmen innan de slutliga besluten har fattats.

Sira Benjaär en av dem som får hjälp.Sira är änka med fyra barn att ta hand om.Mat finns det inte tillräckligt av, eftersom den förra skörden blev liten.

– Jag har ingenting att äta, konstaterar Sira med sin kupong i handen.

Innan Röda Korset började dela ut matkuponger fick hon ingen hjälp alls.