Förlossningsklinik ger hopp

Minna Passi
Johanna Lassy-Mäntyvaara
Johanna Lassy-Mäntyvaara
Johanna Lassy-Mäntyvaara

Kvinnorna i byn Mulanjo behöver inte längre göra en plågsamt lång färd för att föda.Många kenyanska kvinnor upplever idag att det är alltför riskfyllt att föda hemma.

Det hörs gråt ur hyddan av palmblad.Maria Muhammedssju dagar gamla bebis är lindad i en vit handduk.Golvet i deras hem pryds av en matta.Utanför är det 30 grader hett.

Det lilla knytet är det femte barnet som har fötts på förlossningskliniken i byn Mulanjo, bara hundra meter från Muhammeds hem.

Tidigare var hon tvungen att ta sig till närmaste stad för att föda. Den långa vägen tillryggalades i en kärra som drogs av en åsna.Hemma har hon inte vågat föda, eftersom kvinnor i byn tidigare har dött i barnsäng.

Den nya kliniken i byn har en förlossningssal, en bäddavdelning och en kuvös.Kliniken har byggts av Kenyanska Röda Korset och öppnades i maj.Där jobbar en statligt anställd hälsovårdare och frivilliga bybor.

En av volontärerna på kliniken, Kaltuma Hassan, avlägger ett hembesök hos Muhammed.

Muhammed är orolig eftersom bebisen har fått eksem.Hassan tar ungen i famnen och tar en titt innanför handduken.

– Utslagen orsakas av hettan, säger hon och ber mamman komma med sitt barn till kliniken för närmare undersökning.

Enligt Hassan har kliniken förbättrat förhållandena för kvinnorna i byn.Bara möjligheten att gå i duschen efter förlossningen är en stor glädje.Duschvattnet kommer från en brunn som har byggts i byn med hjälp av stöd från Finlands Röda Kors.

Volontärerna hoppas att de i framtiden får en kvinnlig hälsovårdare till kliniken, eftersom alla kvinnor inte vågar föda med en manlig vårdare närvarande.

Deras högsta önskan är att ingen mamma och inget barn ska dö vid en förlossning igen.

Text: Minna Passi