HerziCamp respekterar dem som är annorlunda

Laura Kotila
Laura Kotila
Laura Kotila
Laura Kotila

Hur känns det att inte ha händer? Hur kommunicerar man med andra om man inte kan tala? På ett internationellt läger för likabehandling får man byta roller och tillsammans söka svar på de här och många andra frågor.

HerziCamp’12 är gränslöst. Varje år samlar HerziCamp-lägret handikappade och icke-handikappade ungdomar till ett gemensamt läger för att i en veckas tid göra en massa olika saker. Lägret är öppet på riktigt, konstaterar lägerledarna Henri Backman och Milla Ilonen.

− Vem som helst kan delta i lägret. Men det räcker inte med att vara öppen, man måste bjuda in alla också och ta bort alla hinder för ett deltagande i lägret, påpekar Ilonen.

Viktigt att göra tillsammans

På lägret gör ungdomarna saker och ting tillsammans, och enligt ledarna är det ett av de viktigaste sätten att stärka likabehandling och respekten för det som är annorlunda.

− Lägerdeltagarna märker att killen som sitter i rullstol inte går sönder av att man rör vid honom och så hittar ungdomarna gemensamma intressen i bland annat musik. Idén med likabehandling är att vi alla är lika värda, fast vi alla är olika, förklarar Backman.

På ett läger för likabehandling får alla vara vanliga människor och var och en sin egen individ. Gränser är lätta att överskrida, även bland dem som får hjälp och dem som hjälper.

− Det är fint att se att handikappade deltagare vara den hjälpande parten, till exempel som tolkar i en mångkulturell miljö.

Ombytta roller

Ibland byter man roller alldeles avsiktligt. Lägerdeltagaren Antti Suokas vet nu hur det känns att kasta frisbee med boxningshandskar på, alltså i praktiken utan händer.

Varje år ordnas ett handikapplotteri på lägret: varje lägerdeltagare får ett handikapp och har sedan en eftermiddag på sig att klara av olika kontroller med det nya handikappet – det ger praktisk erfarenhet i hur det kan vara för en handikappad kompis.

− Då får man känna hur det är att på riktigt leva med ett handikapp och hur begränsande det kan vara, säger Suokas.

För honom betyder likabehandling framför allt att man avstår från sina fördomar och gör grejer tillsammans, trots alla olikheter.

− Det enda sättet att frigöra sig från fördomar är genom erfarenhet. Vi har alla fördomar och det gäller att jobba hela tiden så att man blir av med dem.

45 deltagare

Lägret ordnas av frivilliga som ett samarbete mellan flera olika Rödakorsavdelningar. I år är temat för lägret ”röster” och lägerdeltagarna besöker bland annat Riksdagen och en radioredaktion.

I lägret deltar 45 ungdomar med och utan handikapp. De kommer från Finland, Kosovo, Kenya, Kina och Estland. Lägret avslutas på lördag.

Text: Laura Kotila