Skulle du sätta på ett sommargummi?

YleX
Under sommarens festivaler delar Röda Korsets frivilliga och Väestöliitos sakkunniga ut kondomer och diskuterar med ungdomar om sex och relationer.
Fotograf: YleX

Den här sommaren kör sommargummikampanjen i gång på YleXPop den 2 juni! Gratiskonserten ordnas på Centrumtorget i Tammerfors.

Under sommaren delas kondomer och sexualupplysning ut åt ungdomar på olika festivaler runt om i landet. Syftet med kampanjen är att påminna de unga om att de har rätt att skydda både sig själva och sin partner. Kondomen är det enda preventivmedlet som skyddar både mot könssjukdomar och graviditet. Kondomer är både lätta att skaffa och att använda.

Sommargummikampanjen har sedan länge blivit en tradition. YleX och Röda Korset ordnade sin första kampanj tillsammans redan år 1995.

- Yle X vill vara med i upplysningsarbetet. Vi gör det här arbetet på det sätt som passar en ungdomskanal – vi är där de unga är, det vill säga på festivalerna. Där är det lätt att få fram budskapet till de unga genom musik och tävlingar och genom att dela ut kondomer, säger YleX:s programchef Jyri Kataja-Rahko.

I år arrangeras kampanjen av YleX, Röda Korset och Väestöliitto. Kampanjen stöds av Social- och hälsovårdsministeriet.

Gummit ger det bästa skyddet!

De finländska ungdomarna skyddar sig relativt bra. Enligt fjolårets skolhälsoenkät använde över 90 procent av gymnasieeleverna och 87 procent av eleverna vid yrkesläroverken något preventivmedel under sitt senaste samlag. För unga i grundskolan var motsvarande siffra 80 procent. Könssjukdomar är ändå vanligt förekommande. Det här beror till exempel på att kondom som preventivmedel bland gymnasieeleverna bara användes i 58 procent av de sexuella förhållandena.

- När man glömmer kondomen kan konsekvenserna bli otrevliga. Klamydia är den vanligaste könssjukdomen bland ungdomar. Bakteriesjukdomen kan vara symtomfri, men kan samtidigt ha allvarliga följder. Det är viktigt att de unga lär sig att använda kondom redan i ett tidigt stadie. Det är det enda preventivmedlet som skyddar både mot graviditet och mot könsjukdomar, säger Röda Korsets koordinator för sexualhälsoarbetet Sari Valoaho.

Gummit ska på varje gång!

Rätt sätt att använda kondom är att använda den den varje gång och under hela sexakten. På det viset försäkrar man sig också om den bästa skyddseffekten, påminner Sommargummikampanjens arrangörer. Risken för att chansa och låta bli att använda skydd ökar då den unga är berusad och inte har förberett sig på situationer där en kondom kunde behövas. Andra litar för mycket på tur och vissa kan inte eller vågar inte föra saken på tal med sin sexpartner. Men visst finns det också ungdomar som har bristande kunskaper om hur könssjukdomar smittar och hur man kan bli gravid.

Som tur är avändningen av preventivmedel för många ungdomar ett självklart sätt att ta hand om sin hälsa. De här unga vill också vara pålitliga partners. De använder skydd för att de vill undvika könssjukdomar och inte bli föräldrar för tidigt. Det är också lätt att skaffa kondomerna, säger specialistäkare Miila Halonen på Väestöliitto.

Tvåhundratusen gummin delas ut under sommarens festivaler!

Under sommarens festivaler delar Röda Korsets frivilliga och Väestöliitos sakkunniga ut kondomer och diskuterar med ungdomar om sex och relationer. Röda Korset har utbildat unga frivilliga som i sin tur ger andra ungdomar kamratlig upplysning om betydelsen att använda kondom.

På YleXPop den 2 juni uppträder Pariisin Kevät, Elokuu, DUO, Paleface och Happoradio med start klockan 15. Sommargummikampanjen kommer också att vara synlig under Provinssirock i Seinäjoki, Ruisrock i Åbo, Ilosaarirock i Joensuu och under Jurrasic Rock i S:t Michel. Under sommarens evenemang delas sammanlagt 200 000 kondomer ut. Årets sommargummilåt heter Panisin och framförs av DUO. Kolla även in kampanjen på facebook.com/kesakumi

Årets sommargummilåt Panisin

Kom med i hiv och aids-arbetet, anmäl dig som frivillig

Kampanjer