Röda Korset hjälper inrikes efter stormarna

Sirpa Lehtimäki
Även i hemlandet får man hjälp från Röda Korsets logistikcentral då olyckor inträffat. Under hösten levererade centralen sängar för de evakuerade patienterna efter sjukhusbranden i Åbo. Nu bistår centralen den tillfälliga inkvarteringen i Salo.
Fotograf: Sirpa Lehtimäki

I Salo bistår FRK med tillfällig inkvartering. I Södra Savolax har Vapepa kallats in för att hjälpa räddningsverket.

Finlands Röda Kors (FRK) hjälper utsatta i Saloregionen efter stormen under Annandag jul och den påföljande stormen Hannu. Röda Korsets lokalavdelning i Salo har tillsammans med Frivilliga räddningstjänsten (Vapepa) upprättat en tillfällig inkvarteringsförläggning och servicepunkt i Moision koulu i centrala Salo för glesbygdsinvånare som blivit utan el och värme.

Röda Korsets logistikcentral i Tammerfors sände på onsdagseftermiddagen  iväg cirka 60 sängar med filtar och sängkläder till Moision koulu på begäran av Salo stad. Verksamheten i skolan inleddes på stadens begäran sent på tisdagskvällen. Hittills har ingen övernattat i Moision koulu, men Röda Korset har beredskap för att inkvartera invånare som blivit utan el och värme.

Stormen Hannu, som drog in över Finland på tisdagen, har orsakat omfattande elavbrott i vidsträckta områden även i de östra delarna av landet. I Södra Savolax var som värst tiotusentals hushåll utan el. Räddningsverket i Södra Savolax har bett Vapepa undsätta elbolaget Suur-Savon Sähkö med röjningsarbete av träd som blåst omkull över elledningar.

Vapepas patruller begav sig på onsdagsmorgonen ut i terrängen till fots och med fyrhjulingar i trakterna kring Nyslott, Sankt Michel, Juva och Sulkava. Cirka 60 frivilliga deltog i operationen.