Jul i Sinnet -insamlingen överträffade sitt mål

Niklas Meltio
Jul i Sinnet -presentkorten delas ut till barnfamiljer som är satta trångmål exempelvis på grund av arbetslöshet eller sjukdom.
Fotograf: Niklas Meltio

Jul i Sinnet -insamlingen till förmån för mindrebemedlade barnfamiljer i Finland har fram till julafton inbringat sammanlagt 1094175,88 euro, vilket är ett nytt rekord.

Målet var att samla in 1 050 000 euro. Med hjälp av insamlingen har man delat ut gåvokort på 70 euro till 15 000 barnfamiljer. Med gåvokortet kan familjerna köpa matvaror till julbordet. Jul i Sinnet -insamlingen ordnades i år för 15 gången.

Jul i Sinnet -insamlingen inleddes den 18 november och avslutas idag på julafton. Gåvokorten som betalas med intäkterna från insamlingen har delats ut till familjerna i god tid före jul. Med gåvokorten har familjerna kunnat köpa livsmedel för julmiddagen i alla K-affärer.

Insamlingen ordnas av Mannerheims Barnskyddsförbund och Finlands Röda Kors i samarbete med YLE:s Morgon-tv, YLE Radio Suomi och Radio Vega. Arrangörerna står för insamlingskostnaderna så intäkterna används i sin helhet till presentkorten.

Fattigdomen i barnfamiljer har ökat

- I Finland finns det över 140 000 barn som lever i låginkomsthushåll. I dessa familjer sparar man på nästan allt, ofta även på maten. Genom insamlingen vill vi sprida glädje till ens en liten del av de familjer som har de svårt. Samtidigt påminner vi om att barnfamiljernas ekonomiska situation har försvagats. Statistiken visar att under de senaste 15 åren har fattigdomen i barnfamiljer tredubblats, berättar Liisa Partio från Mannerheims Barnskyddsförbund.

Jul i Sinnet -presentkorten delas ut till barnfamiljer som är satta trångmål exempelvis på grund av arbetslöshet, sjukdom, överskuldsatthet, låga inkomster eller någon annan kris. MLL:s och FRK:s lokalföreningar letar fram familjer i behov av hjälp i samarbete med  den lokala rådgivningsbyrån, socialbyrån eller församlingen.

­­- Vi är glada över att under dessa femton åren har intäkterna från insamlingen stadigt vuxit. Vi tackar varmt alla de tusentals människor som har deltagit i insamlingen och hjälpt oss att sprida julglädje till familjerna, tillägger Partio.