Kom med - ge blod

Jari Härkönen
Fotograf: Jari Härkönen
Grunda en BlodGrupp och vinn en kryssning

Grunda en BlodGrupp och vinn en kryssning för gänget
(kampanjen pågår under tiden 1.10–31.12.2013)
http://www.veripalvelu.fi/www/blodgruppen

Varje dag behöver sjuka eller skadade finländare donerat blod. En enda blodpåse kan vara till hjälp för flera patienter på en och samma gång.

Det är bland annat patienter som genomgår operationer eller som råkat ut för en olycka som får donerat blod på sjukhus. Personer med blödarsjuka eller anemi behöver också nytt blod.

Det går också att göra specialpreparat av blodet enligt sjukhusens speciella behov. Specialpreparat behövs speciellt för små barn, patienter med dåligt immunförsvar, samt prematurer eller patienter som fått cellgifter. Genom att ge blod kan du rädda en patients liv.

Det behövs hela tiden mera blod inom alla blodgrupper. I blodbarometern kan du följa med hur mycket blod sjukhusen för tillfället har till sitt förfogande.

Var kan jag ge blod?

Du kan ge blod på alla blodtjänstbyråer och hos den mobila blodtjänsten. Den mobila blodtjänsten rör sig i hela landet och tar emot donerat blod till exempel på arbetsplatser, garnisoner och i skolor. I kalendern för den mobila blodtjänsten ser du ifall det finns möjlighet att ge blod någonstans nära dig snart.

Kan jag ge blod?

En bloddonation får aldrig vara en hälsorisk för den som ger blodet. Därför lämpar det sig inte för alla att ge blod.