14.09.2023

Lias familj lider av krig och hunger i Östafrika. Lyckligtvis får man hjälp

Fotograf: Susan Cullinan / Kansainvälinen Punainen Risti

”Ingen frågar om du vill ha krig i ditt hemland eller inte. Kriget började och vi hamnade mitt i det”, säger den sudanesiska ensamstående modern Lia.

Lia och hennes tre barn hann inte undan striderna i Sudans huvudstad Khartum. I Khartum hade Lia nyligen grundat ett eget företag inom den kreativa branschen. Hon arbetade som handledare och handskrivare. När striderna började trodde hon och många andra invånare i grannskapet att en mer högljudd demonstration hade börjat på gatorna. Sen hörde de ljudet av bomberna.

Ljuden från explosionerna skrämde Lias barn. Familjen gömde sig en vecka tills Lia hörde att det skulle vara möjligt att fly från staden medan stridsmännen avfyrade eld. Lia flydde med sina barn till närmaste stad, men bombningarna spred sig snart även dit. Vardagen försvårades också av att livsmedelsaffärernas hyllor snabbt tömdes på mat.

46 miljoner människor behöver mathjälp

Våldsamma konflikter har brutit ut i länderna i Östafrika. Enbart i Sudan har cirka tre miljoner människor flytt likt Lia från sina hem. Området som kallas för Afrikas horn plågas av den värsta hungerkrisen i årtionden. De som lider mest i krisen är just kvinnor, barn, personer som flytt från kriget, åldringar och personer med funktionsnedsättning. Den gemensamma inverkan av konflikter och hungerskris är förödande. Totalt 46 miljoner människor behöver mathjälp.

Lias familj fortsatte flykten mot tryggare trakter. Bussresan tog flera dagar och resenärerna var tvungna att övernatta utomhus. Lia med sina barn gick från dörr till dörr och bad om mat och annan hjälp av okända. Lyckligtvis hade människorna tillräcklig förståelse för människor som flyr undan kriget.

Framme i Port Sudan var det svårt att hitta inkvartering. Familjen flyttade från ett flyktingläger till ett annat. Hon och barnen fick sjukvård, läkemedel och mat av frivilliga i Sudans Röda halvmåne, berättar Lia.

Finlands Röda Kors hjälper i Sudan

Den lokala hjälpen är alltid ytterst viktig i krisområden. Hungerkrisen i Östafrika är dock så komplex att människorna där behöver internationell hjälp. Finlands Röda Kors har länge hjälpt Östafrika, och det behövs fortfarande hjälp. Perioderna av torka och översvämningar som förvärrats av klimatförändringen och konflikten i Ukraina påverkar tillgången till mat och fördjupar livsmedelsbristen, och inflationen gör det ännu svårare att köpa mat.

Finlands Röda Kors erbjuder kontanthjälp till flyktingar i Sydsudan och stöder lokala arbetstagare och frivilliga som delar ut biståndsmateriel till dem som lämnat sitt hem i Sudan. 

Ytterligare förbättrar Finlands Röda Kors tillgången till rent vatten och stöder hälsokliniker samt stärker människors beredskap inför katastrofer.