
Hungerdagsrecept
Hungerdagens matserie erbjuder dig valda recept med prägel på viktiga teman: hjälpa, spara, beredskap, närproducerad mat och god mat eller tröst av näringsrik saft.
Mailis Korhonen från Pälkäne fick 1981 en idé om en ny typ av insamling: Tänk om vi prutar på våra egna matkostnader en dag och ger de inbesparade medlen till hjälpbehövande?
I dag har tiotusentals frivilliga insamlare och bidragsgivare sett till att Hungerdagens låga inte falnar. På vissa orter säljer även frivilliga Hungerdagsbröd, och intäkterna ges till Röda Korsets katastroffond.
Erjas Hungerdagsbröd
Det väsentligaste i Erjas Hungerdagsbröd är förmånliga råvaror och enkelhet utan att pruta på smaken och doften av färskt bröd.
Gör en surdeg 1 dygn innan bakningen:
1 påse torrjäst
1,5 dl vatten
1,5 dl rågsiktsmjöl
Tillsätt i degen och knåda in omsorgsfullt:
3,5 dl vatten
0,5 msk salt
2 msk olja
4 dl rågsiktsmjöl
ca 5 dl jästbröds- och vetemjöl
Grädda efter jäsningen i 200 grader i cirka 50 minuter. Nagga brödet med gaffel före gräddningen.
Njut av doften av färskt bröd, och glädjen att hjälpa!
Oavsett hurdan katastrof det är fråga om, är basbehoven hos människor mitt i nöden desamma: först behövs vatten, mat och skydd. När det inträffar en olycka ger Finlands Röda Kors hjälpare ofta ett glas med varm dryck till offret. Målet är att säkerställa vätskebalansen och energitillgången samt stärka trygghetskänslan.
Värmande svartvinbärssaft
2 l svarta vinbär (även frysta svarta vinbär går att använda för saften)
7 dl vatten
6 dl rörsocker
Lägg svarta vinbären i en kastrull. Häll på vattnet.
Låt koka under lock i cirka 10 minuter.
Placera gasväv i silen och låt svartvinbären
rinna genom tyget i silen i ungefär en halv timme.
Du kan använda en sked och pressa saften ur bären.
Mät upp saften i en ren kastrull. Koka upp och tillsätt socker. Avlägsna skummet från utan. Häll saften i rena, uppvärmda flaskor och lägg på korkar. Förvara flaskorna svalt.
Tips: Utnyttja svartvinbärsmassan som finns kvar i silen t.ex. i bakning av semlor eller bröd!
Finlands Röda Kors stöder samhällens beredskap för extrema väderfenomen, till exempel i Nepal och i södra Afrika. Låt klimatvänlighet även vägleda dig i det egna köket, släng inte bort mat i onödan! Du kan med fördel även använda rotfrukter som har blivit över för dessa delikata rotfruktsplättar.
6 dl havremjölk eller sojamjölk
4 dl jästbrödsmjöl eller plättmjöl
½ tsk salt
600 g riven rotfrukt, t.ex. morot, rotselleri, purjolök, palsternacka
2 msk rybsolja
2 msk finhackad färsk basilika eller 2 dl torkad basilika
Blanda ner salt, olja och mjöl i havremjölken.
Låt degen jäsa och riv rotfrukterna under tiden.
Lägg till de rivna rotfrukterna i plättsmeten och stek plättar av valfri storlek
i en stekpanna med olja. Servera till exempel med inhemska lingon- eller krusbärssylt.
Förutseende och beredskap är viktiga i Finlands Röda Kors arbete! Det är bra att reservera mat och dryck för tre dygn både för eget behov och för närstående. Konserver och torrvaror lämpar sig bra till matförrådet.
Denna pastasås kan även tillredas när det inte finns tillgång till ingredienser eller när det inte är möjligt att göra inköp i matvaruaffären.
Pastasås av konserverad vildfisk (för cirka sex personer)
3 msk olja
250 g strimlade rotfrukter
400 g (1 brk) krossade tomater
4 st. krossade vitlöksklyftor
2 msk grönsaksbuljongpulver
4 dl vatten
1 tsk salt
2 msk balsamico
2 tsk krossad svartpeppar
2 tsk örtblandning
2 brk konserverad vildfisk (à 160 g, varav 120 g fisk)
Häll oljan i kastrullen och värm upp. Tillsätt lök och strimlade rotfrukterna i kastrullen. Fräs löken och strimlade rotfrukterna en stund i oljan tills löken är en aning brunstekt och de strimlade rotfrukterna mjuknar.
Tillsätt tomatkross, vatten och kryddor samt övriga ingredienser.
Låt såsen koka och de strimlade rotfrukterna bli genomkokta.
Tillsätt fisken och smaka av.
Servera med kokt pasta.
Erja Lehtonen som hör till Röda Korsets ordinarie team arbetade som köksansvarig i Röda Korsets fältsjukhus i Bangladesh 2018. Trots svåra förhållanden och hygienutmaningar gjorde den lokala matkulturen ett intryck på Erja. I biståndsarbete ansvarar kocken vanligen för hundratals människor, både patienter och frivilliga hjälpare.
Erjas arbetspartner, Shakilag Ibrahim från Bangladesh, berättar till exempel att influenser från Persien och Arabien syns i matkulturen där det är viktigt att ha rikligt med råvaror och att dela med sig. Av otaliga lokala maträtter presenterar Shakilag vegetarisk biryani som är en kryddstark och lyxig vegetarisk rätt som innehåller saffran och doftande ris.
Shakilags vegetariska biryani
Tillredning: 30–40 min Servering: för 4 personer
1 dl basmatiris
1 tsk ingefärapasta
1 tsk vitlökspasta
1/2 tsk garam masala
1/2 finhackad lök
3 hela kardemumman
3 små kanelstänger
1 lagerblad
2 stjärnanis
1/2 blomkål
1/4 dl frysta gröna ärter, upptinade
1/2 tsk salt
3 msk smält smör
1/2 dl havregrädde
3-4 msk margarin
1 dl vatten
en nypa saffran
Fas 1: Tillredning av ris
Skölj riset i kallt vatten tills riset klarnar.
Koka riset i en kastrull med 1 kardemumma, 1 kanelstång, 1 stjärnanis, havregrädde, vatten och 1/2 tsk salt.
Koktid 6–8 minuter.
Skede 2: Tillredning av grönsaker
Smält margarinet i stekpannan och tillsätt de hela kryddorna (1 lagerblad, 2 gröna kardemumman, 2 kanelstänger, 1 stjärnanis) och låt småkoka tills kryddorna är ”spröda” och doftande.
Tillsätt skivad lök, rör om och stek på medelvärme tills de blir bruna. Det tar cirka 10 minuter.
När löken är gyllenbrun, tillsätt ingefära- och vitlökspastan samt 1 tsk salt. Låt koka i 2–3 minuter.
Tillsätt alla finhackade grönsaker och garam masalan. Låt småkoka i 1–2 minuter. Låt grönsakerna koka och tillsätt en skvätt vatten och havregrädde vid behov. Låt koka tills grönsakerna är mjuka och såsen har tjocknat.
Skede 3: Färdigställande, kombinera ingredienserna
Blanda de kokta grönsakerna med riset och tillsätt en knivsudd sahram. Ta bort kanelstängerna och kardemumman från biryanin före serveringen.
Servera den läckra vegetariska biryanin med gurka, tomat och löksallad.
Extra tips: Shakilag steker hela ägg i olja till biryanin och tillsätter gurkmeja för att ge färg.
På hösten är skogen full av näringsrik närmat, men då man plockar höstens skörd kan orienteringsförmågan spela ett spratt.
Frivilliga räddningstjänsten är en del av Röda Korsets hjälpand kedja.
Paj av skogens bär
150 g fett
1,5 dl socker
2 ägg
1,5 dl grahamsmjöl
1,5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
Fyllning:
4–5 dl bär: blåbär, hallon, vinbär
2 dl gräddfil
1 ägg
½ dl socker
1 tsk vanillinsocker
Vispa fett och socker tills blandningen är slät. Tillsätt ägg och rör om ordentligt samtidigt. Tillsätt bakpulver i mjölblandningen. Blanda ner mjölblandningen i blandningen av fett och socker.
Smörj pajformen och tryck ut degen i pajformen. Forma degen även till pajformens kanter. Tillsätt bären på pajdegen. Frysta bär tillsätts frysna.
Blanda ägg, socker och vanillinsocker med gräddfilen. Häll gräddfilsblandningen ovanpå bären.
Grädda på 180 grader i cirka 30 minuter.
Låt pajen svalna och stå och dra.
”När frivilliga möts är det fråga om en vänkrets där hjälpare i olika åldrar med glatt sinne och genuin vilja att hjälpa,” berättar Regina Laurén, en av hjälparna.
Smoothie för goda bemötanden
3 dl havre- eller sojadryck
2 dl bär (blåbär, jordgubbar, vinbär mm.)
1 st. liten banan eller hälften av en stor banan (du kan även skära bananen i bitar och frysa ner bananbitarna)
1 msk havreflingor eller glutenfria havreflingor.
Blanda alla ingredienser i en mixer och avnjut drycken kall.
Receptet ger två smoothieportioner.
Flera av Finlands Röda Kors frivilliga har fått nya vänner och betydelse i livet via biståndsarbetet.
Läs mer om frivilligverksamheten och kom med

Delta i Hungerdagsinsamlingen
