14.09.2023

Chockad insåg Piritta inte att hon behövde hjälp

Fotograf: Joonas Brandt / Punainen Risti

Piritta Nummelas och hennes familjs hem förstördes av en brand och blev odugligt för boende. Denna situation varade i flera månader. Familjen fick hjälp ur katastroffonden, dit man samlar in pengar under Hungerdagen.

”Mamma, vårt hus brinner’, sade min son till mig i telefonen under småtimmarna. Det var en hemsk väckning. Jag kunde bara fråga om han var okej. ’Ja’, svarade han och skyndade sig för att fortsätta primärsläckningen. Sonen hade varit ensam hemma den dagen och gått ut på kvällen med sina kompisar. Branden hade börjat mellan en vägg i vardagsrummet och pojkarna hade av en slump kommit tillbaka precis i tid. Brandkåren anlände snabbt till platsen och lyckades rädda största delen av huset. Tio minuter senare hade vi inte haft ett hem längre.

Jag var bortrest då branden inträffade. Jag kunde komma hem först på morgonen. En tröstlös syn väntade ute på gården. Det fanns förkolnade väggbitar på marken, eftersom brandkåren hade varit tvungen att riva konstruktioner för att kunna nå brandhärdarna. Huset hade redan vädrats men röklukten var grym. Släckvattnet hade vätt ner vardagsrummet. Strömmen hade slagits av i hela huset eftersom eltavlan befann sig i hörnet som brann.

Genom min egen erfarenhet av frivilligverksamhet kände jag väl till Röda Korsets hjälp i motsvarande situationer, men först tänkte jag att vi nog inte behövde hjälp. Endast en del av väggarna hade brunnit och nästan alla saker var hela och lösöret intakt. Vi hade ytterligare en husvagn där vi tillfälligt kunde bo.

Jag var troligen chockad och kunde inte ta emot hjälp. Slutligen tog renoveringen nästan ett halvår och stressen har ännu inte slutat helt. Enbart torkandet av konstruktionerna och avlägsnandet av lukten tog flera månader.

Några dagar efter eldsvådan insåg jag att vi ändå behövde hjälp. Alla saker var oanvändbara på grund av rök- och vattenskador. Oj vad det skulle vara trevligt att få ens ombyteskläde, tänkte jag.

Jag ringde Röda Korsets avdelning och genast samma kväll kunde vi hämta kläder, lakan och handdukar samt hygienartiklar, tandborstar med mera för hela familjen. Det kändes underbart att få byta till rena sängkläder. Det lilla stödet var till stor hjälp.”

Under Hungerdagen samlar vi in bidrag till katastroffonden. Finlands Röda Kors hjälper hjälpbehövande människor i Finland och ute i världen med hjälp av katastroffondens donationer.