”Dagens enda måltid var majsgröt"

Fotograf: Ville Palonen / Suomen Punainen Risti

16-åriga Thabile fick hjälp av Röda Korset, då hennes familj på fyra personer svalt.

Livet är hårt på den fattiga landsbygden i Swaziland. Särskilt hårt är det för 16-åriga Thabile Matse, som utöver sitt drygt ettåriga barn ensam tar hand om sina två yngre bröder.

De har ständig brist på mat. Under dåliga tider består dagens enda måltid av majsgröt, vild spenat och ockra.

– När det inte finns tillräckligt med mat vet jag inte vad jag ska göra. Jag orkar inte städa, tvätta kläder eller spela boll. När man är hungrig har man ingen energi, säger Thabile.

Utan mat finns ingen trygghet, inget hopp och ingen framtid.

Klimatförändringen orsakar livsmedelsbrist

I 13 länder i södra Afrika lider 45 miljoner människor av livsmedelsbrist. Bakom hungerkrisen ligger det föränderliga klimatet. Torka, oregelbundna regn och översvämningar har gjort det svårare att odla mat och föda upp boskap.

Den ekonomiska nedgången som orsakats av coronakrisen hotar nu att i allt snabbare takt störta de fattigaste människorna in i hungersnöd.

Hjälp till de mest utsatta

Finlands Röda Kors ordnar årligen en Hungerdagsinsamling för att samla in medel till katastroffonden. Man kan ge bidrag året runt.

Bidragen används till exempel för mathjälp eller kontant bistånd som delas ut till familjer. Mottagarna är de mest utsatta: små barn, gravida och ammande kvinnor samt äldre och funktionshindrade.

Läs om hur bidragen till katastroffonden används

Nödhjälpen kan rädda liv

Thabiles familj är en av dem som får hjälp. Röda Korset hittade dem när organisationen besökte det fattiga området som drabbats av torka för att bedöma hjälpbehovet.

Med det kontanta biståndet köper Thabile majsmjöl, surmjölk, ris, bönor, olja, tvål och ibland kött.

– Tack vare bidraget kan vi äta tre gånger om dagen. Jag är tacksam för hjälpen, för utan den skulle vi inte ha någonting att äta, säger Thabile.