Två tallrikar majsgröt räddar familjen från hunger

En ung kvinna lagar mat över en lägereld i en hydda med jordgolv och hål i väggen.

Liness Benifodi tar sin dotter varje morgon till daghemmet som stöds av Röda Korset, eftersom man får gröt där.

Liness Benifodi matar en liten pojke med sked samtidigt som hennes egen lilla flicka somnar i famnen. Varje morgon tar hon sin 1,5-åriga dotter till daghemmet som stöds av Röda Korset i Mwanza, Malawi, och stannar för att ta hand om även andras barn under dagen. Alla barn och de vuxna som tar hand om barnen får två tallrikar majsgröt om dagen. 

”Grötmåltiderna är en så stor ekonomisk lättnad för mig att vi går till klubben varje dag”, säger Liness.

Ett tiotal frivilliga vuxna sköter om cirka 70 barn. På daghemmets gård finns ett kök med skärmtak, där Rose Mthenyo går an vid en 60-liters gryta. En hög med majskolvar har lagts framför skärmtaket. Efter att ha malt dem kokar Rose eftermiddagsgröt åt alla.

På morgonen har barnen lärt sig kompisfärdigheter genom sånger och lekar. Snart springer de till gården för att gunga. Daghemmet är avsett för barn som kan tala. Gröten lockar föräldrarna att lämna även de minsta i familjen på daghemmet. Majsgröt är en läckerhet för barnen. Kinderna på minstingarna kladdas ner när de äter majsgröten med händerna från sina tallrikar. 

De flesta lever i extrem fattigdom

Odling till husbehov är ofta den enda näringsgrenen för de som bor på landsbygden i Malawi. När barnen är på daghemmet kan föräldrarna arbeta på åkrarna eller sälja skörden längs vägarna och i korsningar. På så sätt kan de tjäna kanske några hundra kwacha, det vill säga ett par euro.

Liness binder sin dotter på ryggen med en duk. När barnen på daghemmet har åkt, går Liness runt i grannarnas hem. Alltid behöver någon en arbetare för sina sysslor, och Liness kan på det viset tjäna lite pengar eller få grönsaker som ersättning.

Grötmåltiderna är en stor ekonomisk lättnad för mig.
Liness Benifodi

Den största delen av Malawis befolkning på 15 miljoner lever i extrem fattigdom. Det råder brist på precis allt, utöver mat även rent vatten. Finlands Röda Kors hjälper 163 000 människor i Malawi varje år. Situationen förvärras av extrema väderfenomen. I början av året drabbades Malawi av en orkan och en översvämning som gjorde att en miljon människor fick behov av hjälp.

Du kan hjälpa med hungersnöden i östra Afrika

Finlands Röda Kors fortsätter sitt arbete även i andra delar av östra Afrika där man lider av den värsta torkan på årtionden, och antalet människor i behov av omedelbar mathjälp kan komma att öka till över 20 miljoner i år. Konsekvenserna av konflikten i Ukraina höjer också matpriset och förvärrar matbristen.  

Man kan också förbereda sig för katastrofer. Röda Korset hjälper lokalbefolkningen att planera näringsgrenar som tål väderfenomenen bättre.

På Hungerdagen samlas bidrag in till katastroffonden, som hjälper de som behöver hjälp mest.