Kom med som bössinsamlare på Hungerdagen

Fotograf: Joonas Brandt / Suomen Puinainen Risti

Mest kännetecknande för Hungerdagsinsamlingen är de frivilliga bössinsamlarna i sina röda västar. Känner du igen glädjen i att hjälpa och jobba tillsammans som de förmedlar?

Också du kan vara med

Nästa bössinsamling för Hungerdagen ordnas runt om i Finland under perioden 22–24.9.2022. Kom med, klä dig i rött och bli en hjälpare!

Det är roligt och lätt att samla in. Kom ihåg att du också kan samla in pengar på nätet från början av september till slutet av oktober. 

Vanliga frågor och svar om bössinsamling

Bössinsamling för Hungerdagen organiseras 22.-24.9.2022. Du behöver med identitetsbevis med bild och kläder som är lämpliga för väder.

Var så god och anmäl dig i förväg – i några orter är det möjligt att också komma med utan förhandsanmälan.

Du behöver med bara identitetsbevis med bild och kläder som är lämpliga för väder. Kom ihåg att ta med egna handskar för att bössinsamlingen i coronasituationen är så tryggt som möjligt för dig.

  • Använd mun- och nässkydd samt tänk på säkerhetsavstånd och handhygien när du är insamlare.
  • Skydd och handsprit finns vid insamlingspunkterna.
  • Närma dig inte människor för aktivt, utan låt bidragsgivarna komma till dig.
  • Se till att kontakten med bidragsgivarna är kort.
  • Samla i mån av möjlighet in pengar utomhus.
  • Beakta coronaläget i din region.

Du kan bestämma själv hur länge och var du vill samla. Du kan komma med att samla på alla tre bössinsamlingsdagar eller bara på en halv timme.

De bästa insamlingsplatserna ligger där var människor går. Om du vill du kan hämta bössen på väg till jobbet och fråga dina arbetskamrater om de skulle vilja ge ett bidrag för Hungerdagen.

Utöver bössinsamlingen kan du samla också på nätet. Det lättaste sätt att delta i Hungerdagen är att bli digital insamlare för Hungerdagen.

Det bästa insamlingsställe är det var människor går. Bra insamlingsställen är framför butiker och andra livliga offentliga platser. När en frivillig ger dig insamlingsbössan och västen fråga honom/henne tips för var lönar det för dig att samla in.

Vem som helst kan bli bössinsamlare. Med minderåriga barn måste det vara tillräckligt många vuxna som ansvarar för bössorna och barnen. Idrottsgrupper, arbetsgrupper och skolklasser kan också delta i.

Bössinsamlaren behöver inte vara Röda Korsets medlem eller frivillig utan alla som vill hjälpa genom att ge sin egen tid kan komma med.

Vem som helst kan bli bössinsamlare. Med barn i lågstadieåldern måste vara tillräckligt många vuxna som ansvarar för bössorna och barnen. Unga i högstadieåldern kan gå och samla till exempel som grupp. Idrottsgrupper, skolklasser eller till exempel idrottsföreningar kan också hämta bössan eller flera och samla tillsammans.

Det enklaste sättet att delta i Hungerdagen är att samla in bidrag på nätet och i sociala medier.

Bli digital insamlare för Hungerdagen

Över 98 %
av insamlarna säger att de vill kom med igen

Fråga om Hungerdagsinsamlingen