Företagen med i Hungerdagsinsamlingen

Kimmo Holopainen
Finlands Banks direktör Erkki Liikanen (höger) och Vandas stadsdirektör Kari Nenonen i insamlingsanda på Tölötorg.
Fotograf: Kimmo Holopainen
Beställ vårt Nyhetsbrev för företag

Beställ vårt Nyhetsbrev för företag som utkommer 10 gånger om året. Brevet finns bara på finska.

Du får nyhetsbrevet per e-post och det innehåller aktuell information och mångsidiga idéer för företagssamarbete.

Klicka här och beställ Nyhetsbrevet för företag >>

Tack för alla! Insamlingen Hungerdagen 2019 har slutat. Gatuinsamlingen pågår igen 24-26.9.2020. 

Vad är Hungerdagen?

Under Hungerdagen samlar vi in medel till Röda Korsets katastroffond. Pengar som inte är öronmärkta för ett särskilt objekt kan användas snabbt precis där de behövs mest.

I Finland går medel ur katastroffonden bland annat till att hjälpa familjer som förlorat sitt hem i en brand, till psykiskt stöd och i form av understöd till Frivilliga räddningstjänstens verksamhet.

Utomlands agerar vi vid katastrofer och konflikter. I praktiken går arbetet ut på att rädda, vårda, hjälpa och rehabilitera människor.

Den globala temperaturökningen leder till ett ökat antal extrema väderfenomen och naturkatastrofer. De som drabbas hårdast av dessa omständigheter är världens fattigaste och mest utsatta människor. Vi hjälper människor och samfund att förbereda sig för de långsiktiga effekterna av klimatförändringen, liksom även för plötsliga naturkatastrofer och möjligheterna att klara av dessa så väl som möjligt.

12-åriga Lailo hämtar varje dag från ett dike smutsigt vatten, som familjen använder till att laga mat och tvätta sig med. De kokar vattnet, men det är ändå smutsigt. Lailo har ofta ont i magen.

Bild: Sakari Piippo

 

Bry dig. Delta. Hjälp.

 • Bössinsamling är ett lätt och synligt frivilligarbete. Redan 1 timmes insamling inbringar i medeltal 35 €. Roligast är det att samla i par eller i små grupper. Grupper kan anmäla sig med nätblanketten. De kontaktas för närmare info. 
 • Gör en företagsdonation och fördubbla personalens insamlingsresultat genom att uppskatta insamlingsresultatet med en lätt räkneformel. Gör följande: antalet insamlare x antalet timmar som personalen samlat in x 35 €. Du kan beställa en faktura för summan som ni vill donera.
 • Starta en egen nätinsamling för ditt företag. På nätet samlar du enkelt in donationer som dina kunder eller samarbetspartner skänker via nätbanken eller med kreditkort. Länken som leder till nätinsamlingen kan du dela via e-post och på Facebook samt på ert företags webbplats och intranät. Insamlingen på svenska (eller vid behov insamlingarna) kan du starta här. Finsk- och engelskspråkiga insamlingar startas på samma sätt. Tips för nätinsamling hittar du i materialpaketet längst ned på sidan. 
 • Samla in och donera medel till FRKs nätinsamling för Hungerdagen. Dela länken till insamlingen på nätet, i sociala medier och via e-post. 
 • Uppmuntra personalen och samarbetspartner att donera via telefonen. Numret för MobilePay- donationer är 10900.
 • Beställ en traditionell insamlingsbössa till företagets verksamhetsställe. Insamlingsbössor och -västar får du från Röda Korsets distriktskontor. Avtala samtidigt om när du ska återlämna utrustningen.

Hur hjälper bidragsgåvorna!

 • Hjälpens gåva 800 €: ”När eldsvådan förstört allt”: Med stöd ur katastroffonden hjälper vi offer för plötsliga olyckor i hemlandet, t.ex. när hemmet förstörs i en eldsvåda. Hjälp ges i form av nödinkvartering, kläder och hygienartiklar samt psykiskt stöd. Med den här summan får 5 offer för en eldsvåda kläder.
 • Hoppets gåva 1500 €: ”Utan vatten finns inget liv”: Rent vatten och sanitet ingår nästan alltid i de projekt för katastrofhjälp, hälsa och utvecklings-samarbete som finansieras med de medel som samlas in under Hungerdagen. Med den här summan får man rent vatten till hundra barn för ett år.
 • Framtidens gåva 3000 €: ”Hjälp till krigets offer i Syrien". Med medel ur katastroffonden stöder Röda Korset hjälparbetet i Syrien. Människor som lider av konflikten får nödhjälp och tillgången till rent vatten och hälsovård förbättras. Med den här summan får man en livräddande antibiotikakur för 1500 barn på ett fältsjukhus.

Donera synlighet i media:

 • Donera medie- och annonseringsplats – digitala plattformar, radiotid, synlighet i sociala medier, tryckta annonsplatser, TV-reklam – för annonsering om Hungerdagen.
 • Donera reklamplats - digitala skärmar, radiotid, synlighet på sociala medier, reklamplats i tryckta medier - för budskapet om Hungerdagen. Meddela tillgängliga medieplatser till eller få mer information av sari.byman(a)rodakorset.fi.

Låna ut din nättrafik till annonsering om Hungerdagen:

 • I kampanjen #SPRTakeover möts besökare på ditt företags webbplats av Röda Korsets annons under insamlingen Hungerdagen. De erbjuds möjlighet att delta i Hungerdagens nätinsamling. Besökaren kan göra en donation eller enkelt gå vidare till företagets webbplats.
 • Läs mer i verksamhetsanvisningarna och kom med. Mer information om kampanjen #SPRTakeover: maija.keskinen@rodakorset.fi.
 • År 2019 deltog nästan 100 företag och organisationer i kampanjen:
Akaan Seutu Lehti Kulttuuria kaikille -palvelu Sininauhaliitto 
Aller Media  Lempäälän-Vesilahden Sanomat  Skanska 
Alma Media  Logomo  Softability
Ammattiliitto Pro Mainostoimisto Bananas  Sovector
Asianajotoimisto Lukkarila & Ahola  Maintpartner  Stepup Show School
Atea Finland  Maisematukku Stockmann
BCC Business Coaching Center  Majvik  SUN Radio
CGI Suomi  MEOM  Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK 
Computer Program Unit  Miltton  Suomen Lääkäriliitto
Coor Mothers in Business MiB Superson
Costo  Museoalan ammattiliitto MAL Sydän-Hämeen Lehti
Digia Finland  Nitro Group  Sympa 
Elisa  Nordic Green Energy Taidetehdas
Evermade Nuori Yrittäjyys  Taloudellinen tiedotustoimisto TAT
FläktGroup Finland  Orthex Finland  Tamrex 
Fondia  Palvelu Plus Tespack 
Gasum  Pure Waste Textiles  Tieto 
Innofactor  Q-teatteri  Tiketti 
Insinööritoimisto Äyräväinen  Radio Media  Tikkurila
Jukkakalenius.fi Relex  Tokmanni 
Kassiopeia Finland  Ropo Capital  Vantaan Energia
Keskinäinen Vakuutusyhtiö Ilmarinen Ryhmäteatterin Kannatus  Vapo 
Kihniön apteekki Ryokan  Versowood 
Knowit  SDP Viestintätoimisto Manifesto
Kreab  Senaatti-Kiinteistöt Ylioppilaskunnan laulajat
Kubo  Siili Solutions Ylöjärven Uutiset

Dela innehåll och berätta också för andra att ni är med och hjälper:

I materialpaketet längst ned på sidan hittar du banderoller med vilka ni kan tala om att ni är med och hjälper. Länka banderollerna till adressen www.hungerdagen.fi.

Sprid videorna om Hungerdagen och använd dem till att berätta om insamlingen för dina intressentgrupper. Youtubes spelllista Hungerdagen:

Bra länkar för kommunikation:

 • facebook.com/punainenristi
 • twitter.com/PunainenRisti
 • instagram.com/punainenristi
 • linkedin.com/company/finnish-red-cross

Kontakta oss så funderar vi tillsammans på hur just ni kan vara till hjälp.

Regina Laurén, regina.lauren(at)rodakorset.fi, tfn 040 719 3158. Maija Keskinen, maija.keskinen(at)punainenristi.fi