Kampanjen Bokmånad

Ola Kjelbye

Välkommen till Bokmånad, Röda Korsets kampanj som kombinerar böcker, internationalism och hjälp från barn till barn. Ju mer eleverna läser, desto mer hjälper de dem som är mest utsatta i katastrof- och krisområden.

Beställ lärerens nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas till din e-post 6-8 gånger om året.

Brevet innehåller information om Röda Korsets skolkampanjer, insamlingar och annat aktuellt och intressant.

Klicka här och beställ lärarens nyhetsbrev >>

 

Fråga mer om Bokmånaden

Planerare för medelanskaffning Eeva Arrajoki, 020 701 2274, eeva.arrajoki(a)rodakorset.fi.

Hjälp till Syrien

För dem som lever på farliga områden i Syrien är minor, bomber och sprängmedel en daglig fara. En stor del av de människor som drabbats är barn och tonåringar.

Genom att vara med i Bokmånaden, stöder ni Röda Korsets rehabiliteringscentraler i Aleppo och Damaskos. Centraler erbjuder patienterna smärtstillande fysioterapi samt proteser och hjälpmedel som gör det lättare att röra sig självständigt.

Idén med Bokmånad är enkel

I en månads tid läser eleverna så många böcker som möjligt på sin fritid. I sin närmaste krets värvar de sponsorer som betalar den summa de vill för varje läst bok. Tidpunkten för kampanjen kan skolan välja fritt.

Klassen donerar de pengar de samlar in genom sitt läsande till Finlands Röda Kors katastroffond. Vi använder pengarna till hälsovårdsarbete i fattiga, katastrofdrabbade länder.

Bokmånadens kostnadsfria material

Beställ materialet från Röda Korsets webbutik rodakorsbutiken.fi minst två veckor före kampanjen.

Bokmånaden steg för steg 

1.    Välj tidpunkt för kampanjen. Du kan förverkliga Bokmånaden under vilken årstid som helst.

2.    Beställ materialet från Röda Korsets webbutik rodakorsbutiken.fi minst två veckor före kampanjen. Du får en bekräftelse per e-post gällande din beställning.

3.    Efter materialbeställningen får du Bokmånadens överföringsinstruktioner och din skolas referensnummer per e-post från Röda Korset

4.    Presentera Bokmånadens idé för dina elever i början av kampanjen. Du kan använda det färdiga materialet som finns nere på sidan i materialpaketet.

5.   Ge brevet om Bokmånaden åt eleverna att ta med sig hem och presentera för sina läsfaddrar. Informera om kampanjen även genom det elektroniska informationshäftet (Wilma, Helmi etc.)

6.   Ge varje elev ett eget pass där de kan anteckna namnen på sina läsfaddrar och den stödsumma de lovats per bok. (Man kan dock delta i Bokmånaden också utan läsfaddrar). Samla in passen inom en bestämd tid.

7.    Be eleverna föra in de böcker de läst under Bokmånaden i passet och ge ett klistermärke som bevis för varje läst bok.

8.    Presentera Röda Korsets hjälparbete under kampanjtiden för dina elever genom färdiga morgonsamlingar och videor.

9.  Be att eleverna visar upp passet för sina läsfaddrar vid Bokmånadens slut och räknar ihop bidragssumman. Passet kan eleven behålla.

10.   Ge eleverna returkuvert för pengarna eller anvisa läsfaddrarna att betala bidragen direkt till Röda Korsets konto med skolans referens.

11.   Om pengarna har samlats i skolan, betala bidragen till Finlands Röda Kors katastroffond med skolans referensnummer.

12.   När man har överfört pengarna får du ett Bokmånadsdiplom genom att kontakta eeva.arrajoki@rodakorset.fi.

Bokmånaden uppfanns i Uleåborg

Kampanjen Bokmånad uppfanns i en skola i Uleåborg efter jordskalvet i Haiti. Läs mera här

Bokmånaden är en del av Läsäventyret 2017

Läscentrum och Barnboksinstitutet bjuder in hela Finland till Läsäventyret under Finlands jubileumsår 2017. Svenska kulturfonden och Suomen Kulttuurirahasto stöder projektet, som hör till Finland100-programmet. Det stora läsäventyret lyfter fram barnlitteraturen och läsglädjen under hela året.

 

Kampanjer