Blogg

Punaisen Ristin toiminta perustuu vapaaehtoisuuteen, ihmisten tahtoon varautua yllättäviin tilanteisiin ja ottaa vastuuta lähimmäisistä.

Taloluselämän lehti kritisoi viime viikolla SPR:n ja Bonaquan vesikampanjaa. Arvostelijoiden mukaan Kenian Ikuthan vesiprojektiin lahjoitettu 60 000 euroa on liian pieni summa. Taas kerran menivät puurot ja vellit sekaisin. Tämänkertainen kampanja auttaa tuhansia ihmisiä saamaan puhdasta juomavettä.

Hei te kaikki Nälkäpäivän tekijät! Terveiset Ikutasta Keniasta, jossa sain viime viikolla nähdä, kuinka puhdas vesi muuttaa ihmisen koko elämän.

Olen tahtomattani joutunut globaalin kohun myrskyn silmään. Kohu liittyy asiaan, jolle Helsingin Sanomatkin on viime päivinä uhrannut useita sivuja. Kyse on amerikkalaisesta tieto- tai tiedustelupalveluyrityksestä nimeltä Stratfor, jonka palvelimille hakkerit murtautuivat.

Kymmenettuhannet suomalaiset viettivät tapaninpäivää ja vielä välipäiviäkin ilman sähköä. Monilla ihmisillä oli hätä. Samaan aikaan sadat sähkölinjojen korjaajat uurastivat lähes parikymmentuntisia työpäiviä ja koettivat korjata myrskyn katkomia linjoja. Mitä nähtiin uutisissa? Nähtiin vastuuta pakoilevia, muita syytteleviä poliitikkoja ja virkamiehiä sekä anteeksi pyyteleviä sähköyhtiömiehiä. Mieleen tuli seitsemän vuotta sitten tapahtuneen tsunamin pelastusoperaation kulissien takaiset tunnelmat.

…ja seuraavaksi tulevat tuhoisat heinäsirkkaparvet, seitsemän katovuotta, raatelevat villipedot rajan takaa ja musta surma! Suomalaiset voivat nyt joulun alla erinomaisesti. Jokainen pääsee toteuttamaan omaa synkkääkin synkempää tulevaisuusvisiotaan ja nousee näin julkkikseksi – edes hetkeksi. Synkistelyllä on valitettavasti vakavampikin puoli.

Ministeri Pär Stenbäckin rauhallinen kampanja päättyi onnistuneesti keskiviikkona Genevessä, kun hänet valittiin jäseneksi kansainvälisen Punaisen Ristin pysyvään komissioon. Komissiolla on tärkeä merkitys kansainvälisen Punaisen Ristin järjestelmässä. Vaikka komissiolla ei olekaan operatiivista valtaa, se käyttää Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun liikkeessä ylintä päätäntävaltaa neljän vuoden välein järjestettävän kansainvälisen konferenssin väliaikana ja valmistelee mm. kansainvälisen konferenssin kokoontumiset.

H-P Laiho
H-P Laiho

Tehokkaan avustustoiminnan pahin este ei ole rahan puute, vaan poliittinen peli, kansainvälisten sääntöjen rikkominen, lisääntynyt välinpitämättömyys kärsivistä ihmisistä ja hyökkäykset avustustyötä tekeviä kohtaan. Genevessä jatkuvassa Punaisen Ristin kansainvälisessä konferenssissa on etsitty ratkaisuja vakaviin ongelmiin. Huoli on yhteinen, mutta kärjekkäiltäkään puheenvuoroilta ei ole vältytty.

H-P Laiho
H-P Laiho

Punaisen Ristin valtuutettujen neuvoston kokouksessa Genevessä vaadittiin ydinaseetonta maailmaa, hyväksyttiin ministeri Pär Stenbäckin laatima raportti Israelin MDA:n ja Palestiinan Punaisen Puolikuun välisen sopimuksen toteutumisesta ja etsittiin Punaisen Ristin liikkeelle yhtenäisempää globaalia toimintamallia. Isojen kysymysten keskeltä nousi kuitenkin esiin myös tavallinen ihminen.

Tuhannet ja taas tuhannet ihmiset kuolevat aseellisten taistelujen keskellä, koska he eivät pääse lääkäriin tai sairaalaan. Ambulansseja tuhotaan ja lääkintähenkilökuntaa estetään tekemästä työtään. Kansainvälinen Punainen Risti yrittää saada tähän muutosta. "Health care in danger" -projekti on yksi tärkeimmistä Punaisen Ristin kansainvälisessä konferenssissa esille tulevista asioista. Viikon kestävä kokousten sarja alkaa huomenna.

Kampanjer