Vi vill ge tysta katastrofer en röst

Över 90 procent av katastroferna på vår jord når aldrig över nyhetströskeln i världens medier. Kampanjen Tysta katastrofer genomfördes 18.2–17.3.2013 för att lyfta fram flera katastrofer som har fått knappt med uppmärksamhet.

Flera nationella rödakorsföreningar i Europa, bland dem Finlands Röda Kors, ville tillsammans med ECHO, Europeiska unionens organ för humanitärt bistånd, fästa uppmärksamhet vid de här katastroferna som förbigås i tysthet.

I oktober 2012 drabbades vår planet av en hel del katastrofer. De drabbade USA, Bahamas, Jamaika, Haiti, Dominikanska republiken, Kuba, Indien, Vietnam, Argentina, Somalia och Indonesien. Sannolikt minns vi bara en av dem tydligt: orkanen Sandy som slår till mot USA:s östkust.

Kanadensiska Influencecommunication följer med medier världen över och jämförde i oktober 2012 den uppmärksamhet som orkanen Sandy fick när den slog till mot USA:s östkust med de tolv andra katastroferna som inträffade vid ungefär samma tidpunkt – inklusive den förödelse som samma orkan orsakade i Karibien.

Sandy i USA fick 89,4 % av det massmediala intresset. Sandy i Karibien orsakade relativt sett till och med större förödelse än stormen gjorde i USA, men fick bara 6,76 % av uppmärksamheten. De övriga 11 katastroferna som ingick i undersökningen lyckades tillsammans smyga åt sig ett uppmärksamhetshörn på endast 3,83 %.

En katastrof blir tyst bl.a. om den är "för liten", om den inte tar livet av ”tillräckligt” många människor för dagens nyhetströskel, om den inträffar i ett land som inte är ”tillräckligt” intressant, eller om den inte är ”tillräckligt” unik, alltså om en liknande olycka inträffade i ett annat land en månad tidigare.

De tysta katastrofer som ingick i den kanandesiska undersökningen påverkade 11 miljoner människors liv. För dem som drabbades kändes katastrofen inte ”för liten” eller ”ointressant”.

Rödakors- och rödahalvmånerörelsen reagerar i genomsnitt på 31 små eller medelstora katastrofer under var och en av årets månader. De flesta av de här fallen förblir tysta i det globala medvetandet, och biståndet sköts av det drabbade landets nationella rödakors- eller rödahalvmåneförening. Gemensamma insatser behövs i genomsnitt i sex katastrofer varje månad.

Under de fyra veckor som kampanjen för Tysta katastrofer pågår kommer nytt material att läggas ut på kampanjsajten måndagar, onsdagar och fredagar. I Finnkinos biografer visas en kampanjvideo.

Kampanjen koordineras av Internationella rödakors- och rödahalvmånefederationen och ECHO och i den deltar förutom Finlands Röda Kors också de nationella rödakorsföreningarna i Portugal, Spanien, Frankrike, Irland, Belgien, Nederländerna, Tyskland, Österrike, Ungern och Bulgarien.

Man kan stöda Röda Korsets arbete genom att ge ett bidrag till katastroffonden:

  • Webbidrag:http://www.rodakorset.fi/donationer
  • Bidrag via bank:Nordea FI06 2219 1800 0680 00
  • Telefonbidrag:0600 12220 (20,12 € /samtal.+ lna)
  • SMS-bidrag:Skicka textmeddelandet SPR till nummer 16499 (15 €/SMS)
IFRC

I slutet av oktober 2012 svepte orkanen Sandy fram genom Karibien på väg mot USA:s östkust.I den karibiska övärlden kostade stormen mer än hundra människor livet.

Vietnamesiska Röda Korset

Sedan år 2011 har Vietnam drabbats av en kraftig uppgång i vesikulös stomatit, även kallad hand-fot-munsjuka.Vesikulös stomatit är en vanlig virussjukdom som sprids via kroppskontakt och dålig hygien.

Olivier Matthys, IFRC

Mekongfloden är ytterst centralt belägen i Sydostasien och utgör en livsnerv för mer än 70 miljoner människor i området. År 2011 fick häftiga regn i Kambodja floden att svämma över. Vattnet i floddalen steg till farliga nivåer och översvämningar drabbade 18 av landets 24 provinser – 1,2 miljoner människor var i behov av hjälp.

Benoit Matsha-Carpentier, IFRC

Fråga rödakorsvolontären Malikhang Matsoakeletse vad som är problemet i byarna i de lägre bergen i Lesotho så för hon dig till sina klienter: de hungriga och ensamma åldringarna, mammorna som kämpar med vardagen, de föräldralösa barnen, de hivpositiva, de utblottade mor- och farföräldrarna som tar hand om sina barnbarn.

Ecuadoriska Röda Korset

Häftiga regn är inte något nytt fenomen i Sydamerikas Ander. Men trots att regnen ofta orsakar stora problem för tusentals människor och deras uppehälle innebär det faktum att regnen kommer ganska ”regelbundet" att de oftast inte når över nyhetströskeln eller väcker den stora allmänhetens intresse.

Pekka Reinikainen, Finlands Röda Kors

På mongoliska är dzud en tyst katastrof.Få känner till ordet, även om tusentals människor lider av följderna.Det är inte ett ord som är lätt att översätta.

Abdulfattoh Shafiev / IFRC

Femåriga Mohira är fortfarande rädd att gå ut på morgonen. Hon vågar inte ens öppna ytterdörren.Det är minnet av en skrämmande upplevelse som påverkar henne.

Carlos Roberto Marquez Ramos, El Salvadorin Punainen Risti

Denguefeber avfärdas ofta som en mindre allvarlig sjukdom, men faktum är att tusentals människor varje år dör i dengue och att miljoner riskerar smitta.

Jessica Sallabank, IFRC

Det finns katastrofer som inträffar i ett ögonblick; följderna kan fortgå i många år, men i allmänhet är de uppenbara direkt. Det finns också katastrofer som inträffar långsamt, så att effekterna hopas med tiden, utan att någonsin uppnå den kritiska massa som behövs för att väcka omvärldens uppmärksamhet.

Ollivier Girard, IFRC

I norra Burkina Faso har kvinnor och deras barn samlats på ett dammigt fält.De köar efter mat.Det börjar regna och ett barn börjar gråta, men kaos bryter inte ut.Varje barn köar för och får en portion näringsrik jordnötsgröt.Den billiga blandningen är ofta det som skiljer de här familjerna från kronisk undernäring.

Maherin Ahmed, IFRC

Klimatet gör Bangladesh till ett av världens mest sårbara länder: tropiska cykloner och stormfloder drabbar hundratusentals människor varje år.

IFRC

När det gäller blödarfebern ebola kan man aldrig vara för försiktig.Ebola är en av de mest dödliga virussjukdomarna i världen och tillsvidare finns inget botemedel.Sjukdomen är ytterst smittsam och det innebär att man genast måste identifiera och isolera sjukdomsfallen.

Kampanjer

Bidra